Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

Monika Ruszkowska "3 potrawy z 1 gęsi"

12 lat temu

1. Consomme na gęsinie z pierożkami z mięsem gęsi


Mięso kurczęcia i gęsi umieszczamy w garze i zalewamy chłodną wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny. Kiedy już nowe nam się nie tworzą, wkładamy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz podpieczoną w piekarniku obraną cebulę. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze co najmniej dwie godziny. Mieszamy w miseczce białka jajek z surową wołowiną. Miksturę tę umieszczamy w bulionie, mieszamy i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu. Utworzy ona jakby przykrywkę, która jednocześnie zbierze z bulionu pływające fragmenty, ułatwiając doprowadzenie przejrzystości naszego consomme do perfekcji. Zdejmujemy tę 'przykrywkę’. Zawartość garnka przecedzamy przez drobne sito.

Ciasto na pierogi energicznie zagniatamy mieszając wszystkie składniki, kiedy jest już elastyczne, dzielimy na fragmenty i wałkujemy. Przy pomocy szklanki lub kieliszka wycinamy okrągłe placuszki, w które zawijamy farsz (celem przygotowania nadzienia, obraną i drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju i mieszamy z przesiekanym mięsem wędzonej gęsi oraz pieprzem). Sklejamy. Gotujemy we wrzątku lub w bulionie przez 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

 2. Pasta carbonara

W osolonym wrzątku gotujemy makaron. W oddzielnym rondlu rozgrzewamy masło, do którego wrzucamy pokrojoną w małą kostkę wędzoną gęś. Smażymy na małym ogniu. W między czasie rozbełtujemy jaja ze śmietanką. Kiedy makaron ugotował się al dente, odcedzamy go pobieżnie i wrzucamy do rondelka z gęsią. Zalewamy rozbełtanymi ze śmietanką jajami i zasypujemy serem. Intensywnie mieszamy, wciąż trzymając rondel na małym ogniu, tak aby powstający sos smakowicie oblepił nasz makaron. Na talerzu doprawiamy grubo zmielonym pieprzem, nie solimy ze względu na składniki.

3. Placki ziemniaczane z wędzoną gęsią

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o grubszych oczkach, mieszamy z jajkami i mąką, solimy. Na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i formujemy małe placki. Lekko zmniejszamy ogień i smażymy obustronnie na rumiano.

W między czasie kroimy gęś na cienkie plasterki, a ogórki (jeśli mają grubą lub gorzkawą skórkę, obierzmy je) siekamy w kostkę. Mieszamy chrzan ze śmietaną i z ogórkami oraz solą i pieprzem.

 Placki osuszamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzach i dekorujemy gęsią oraz chrzanową śmietaną. SMACZNEGO!



 Monika Ruszkowska

  ekuchareczka.pl

.

Składniki

1. Consomme na gęsinie z pierożkami z mięsem gęsi

 Do ugotowania consomme potrzebujemy:

 – korpus uwędzonej
   gęsi,
   obrany z mięsa
 – dwie ćwiartki kurczęcia
 – włoszczyznę
 – jedną cebulę
 – pół łyżki ziela
   angielskiego
 – pół łyżki pieprzu
   czarnego w ziarnach
 – 3 liście laurowe
 – łyżka soli
 – łyżka cukru
 – białka dwóch jajek +
   200 g przesiekanej
   lub zmielonej wołowiny

 Do pierogów:

 – 2 szklanki mąki
 – 2 jaja
 – ok. pół szklanki gorącej
   wody (w ilości
   niezbędnej do
   uzyskania sprężystej
   konsystencji)
 – szczypta soli

 Na nadzienie:

 – mięso wędzonej gęsi,
   które zdjęliśmy z
   korpusu
 – cebula cukrowa
 – grubo zmielony pieprz
   czarny

2. Pasta carbonara

 – 200 g makaronu
 – 1 łyżka masła
 – 1/3 uda wędzonej gęsi
 – 4 łyżki śmietanki 36 %
 – garść startego
   Parmigiano Reggiano
 – grubo zmielony pieprz
   czarny

 3. Placki ziemniaczane z wędzoną gęsią

 – 12 małych ziemniaków
 – 3-4 łyżki mąki
   pełnoziarnistej
 – 2 jaja 'zerówki’
 – szczypta soli
 – szklanka oleju
   Kujawskiego 3 ziarna

 A do placków:

 – 600 g wędzonego
   udźca gęsi
 – 4 łyżki tartego chrzanu
 – 200 ml kwaśnej
   śmietany 22%
 – cztery małe
   małosolniaki lub
   korniszony
 – sól, grubo zmielony
   pieprz

.

Inne przepisy