Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2017

Gęś według Magdy Gessler

8 lat temu

wyluzowaną gęś marynujemy w solance przez ok 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy ziołami od środka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś

gęś faszerowaną pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez pierwsze 15 minut następnie w temperaturze 160 przez ok 4 h

Danie prezentowane przez Magdę Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

.

Składniki

Gęś zamarynować w solance jak na ogórki  kiszone 3 łyżki soli na litr wody

–          koper

–          chrzan

–          listek dębu

–          czosnek liść laurowy

Zioła do natarcia

Cząber , szałwia

farsz do gęsi

–          0,5 cielęcina mielona

–          pół chałki

–          100 śliwka suszona węgierka

–          100 kasztany migdały

–          50 rodzynki duże jasna

–          100 tłuszcz z gęsi

–          50 słonina wędzona

–          100 wątróbka gęsia

.

Inne przepisy