wyluzowaną gęś marynujemy w solance przez ok 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy ziołami od środka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś
gęś faszerowaną pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez pierwsze 15 minut następnie w temperaturze 160 przez ok 4 h
Danie prezentowane przez Magdę Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku
.Gęś zamarynować w solance jak na ogórki kiszone 3 łyżki soli na litr wody
– koper
– chrzan
– listek dębu
– czosnek liść laurowy
Zioła do natarcia
Cząber , szałwia
farsz do gęsi
– 0,5 cielęcina mielona
– pół chałki
– 100 śliwka suszona węgierka
– 100 kasztany migdały
– 50 rodzynki duże jasna
– 100 tłuszcz z gęsi
– 50 słonina wędzona
– 100 wątróbka gęsia
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.