Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami

12 lat temu
Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

 

Gęś natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym rozmarynem i obsmażyć delikatnie, zaczynając od strony skóry. Następnie doda

miód i przewrócić mięso na drugą stronę. Do tak podduszonej w maśle i miodzie piersi doda

jarzębinę oraz świeże kurki. Dusić ok. 10-15 min.

Ogórka obrać i pokroić w równe kwadraty, zamarynować solą i świeżym pieprzem i zapakować próżniowo na 20 min. Po tym czasie wyłożyć go na talerz.

Całość udekorować świeżą pietruszką.



Autor: Restauracja Inspiracja, Pałac Kościeszy w Przyjaźni

 

.

Składniki

 

pierś z gęsi

jarzębina

świeże kurki

miód

ogórki

sól, świeży pieprz, rozmaryn

masło



 

.

Inne przepisy