Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012
Gęś natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym rozmarynem i obsmażyć delikatnie, zaczynając od strony skóry. Następnie doda
miód i przewrócić mięso na drugą stronę. Do tak podduszonej w maśle i miodzie piersi doda
jarzębinę oraz świeże kurki. Dusić ok. 10-15 min.
Ogórka obrać i pokroić w równe kwadraty, zamarynować solą i świeżym pieprzem i zapakować próżniowo na 20 min. Po tym czasie wyłożyć go na talerz.
Całość udekorować świeżą pietruszką.
Autor: Restauracja Inspiracja, Pałac Kościeszy w Przyjaźni
.
pierś z gęsi
jarzębina
świeże kurki
miód
ogórki
sól, świeży pieprz, rozmaryn
masło
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.