Filet z gęsi odkrawamy od mostka, następnie nacinamy skórę przyprawiamy i wkładamy do rozgrzanego garnka skórą do dna. Kiedy skóra jest chrupiąca obsmażamy filet z drugiej strony następnie wyciągamy. Na pozostałości tłuszczu smażymy marchew, seler pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa są przesmażone dodajemy gęsinę podlewamy winem i dusimy aż mięso będzie miękkie. Ziemniaka myjemy i wkładamy do piekarnika 180 stopni 35 min, następnie marchew seler, cukinie kroimy w słupki blanszujemy i przesmażamy na klarowanym maśle dodając sóli cukier. Po upieczeniu ziemniaka przekrawamy go na połowę wydrążamy i smażymy miąższ z boczkiem i cebulą. Faszerujemy i zapiekamy w piekarniku. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i dusimy na maśle z rodzynkami około 5 min. Kiedy wszhttp://www.czasnagesine.pl/restauracje/86/restauracja-miodowa-hotelu-mlynystkie dodatki mamy gotowe i gęsinę dostatecznie miękką układamy wyżej wymienione dodatki starannie na talerzu następnie gęsinę polewamy sosem, który powstał w wyniku duszenia się mięsa. Danie dekorujemy ziołami.
Autor: Hotel & Spa Młyn
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/86/restauracja-miodowa-hotelu-mlyn
Filet z gęsi 0,75 kg
marchew 0,45 kg
seler 0,4 kg
cukinia 0,3kg
cebula 0,3 kg
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 4 ziarenka
ziemniak 0,3kg
jabłko 0,25 kg
rodzynki 0,03kg
białe wino 0,25l
masło
cukier
śmietana 34% 0,25l
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.