Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Carpaccio z półgęska,wędzone jabłka,oliwa aroniowa, chips z jabłka

11 lat temu

–                  czosnek utrzeć z solą, majerankiem i rozmarynem i odrobiną oliwy,

–                  Przygotowana pastą natrzeć piersi z gęsi, zamknąć vacuum i pozostawić na 24 godzi w lodówce

–                   1 jabłko wydrążyć z pestek i pokroić w cienkie plastry. Plastry ułożyć na pergaminie i suszyć 2 h w piekarniku w 60 stopniach. Następnie posmarować każdy syropem cukrowym z obu stron i suszyć w piekarniku około 3 h w temperaturze 60 stopni aż z jabłek powstaną chipsy

–                  ! jabłko pokroić w ćwiartki , wydrążyć gniazda nasienne i wędzić na wiórach bukowych około 5 minut następnie jabłka zamknąć vakum

–                  Zamarynowane piersi obsmażyć na patelni grillowej z obu stron do 56 stopni w środku. Dać odpocząć i uwędzić na wiórach bukowych przez około 10 minut. Zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

–                  Aronie zblendować z cukrem i solą do smaku. Aronie dodać do oliwy i podgrzać. Całość wlać do syfonu wbić dwa naboje i odczekać 20 minut. Następnie przelać do butelki.

–                  Carpaccio kroić w cienkie plasterki, układać na nim pomidory suszone, sałaty, jabłko wędzone i chips z jabłka następnie polać oliwą aroniową

                                                                    Smacznego

                                                      Marcin Sikora Szef Kuchni

                                                Restauracji Esencja Hotelu Artis

                                               & Spa w Zamościu

http://www.czasnagesine.pl/restauracje/116/restauracja-esencja-w-artis-hotelspa-w-zamosciu 

.

Składniki

Składniki na 5 p

–                  Pierś z gęsi 0,60kg

–                  sól do smaku

–                  czosnek 3 ząbki

–                  aronia 0.10kg

–                  oliwa z oliwek 100ml

–                  cukier do smaku

–                  syrop cukrowy 100ml

–                  majeranek 1 łyżeczka

–                  rozmaryn świeży

–                  jabłko 2 szt

–                  sałaty świeże 100g

–                  pomidory suszone 0,15kg

–                  wióry bukowe 0,20kg

.

Inne przepisy