Sposób przygotowania Pierś natrzeć solą, rozmarynem oraz czosnkiem, następnie zalewamy winem i odstawiamy na 24h. Wyciągamy z zalewy winnej i obsmażamy z dwóch stron przez około 5min. Po obsmażeniu i ostygnięciu mięso foliujemy i mrozimy. Kroimy w cienkie plasterki ok. 2mm i układamy na talerzu, wszystko delikatnie skrapiamy oliwą, dodajemy rukolę, ser grana padano. Podajemy z pieczywem
.pierś gęsia
sól, rozmaryn, czosnek
wino
oliwa
rukola
ser grana padano
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.