Pierożki smażone drożdżowe
farsz mięsny (udka gęsie, natrzeć marynatą sporządzoną z soli, miodu, czosnku, majeranku i pieprzu, odstawić na godzinę. Następnie upiec w garnku bądź piekarniku dodając jabłka, marchewkę, seler i pietruszkę. Ostudzone mięso, wraz z warzywami przemielić przez maszynkę, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem bo farsz musi mieć wyraźny smak, dodać surowe jajko i dobrze wyrobić)
Wykonanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie od ręki odstawać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wycinać małe krążki i napełnić farszem. Pozostawić do wyrośnięcia i rzucając na gorący tłuszcz smażyć.
Rosół z gęsi
Kawałki gąski, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać warzywa i przyprawy. Gotować do miękkości. Podawać z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Roladki z kurkami
Piersi podzielić na filety, rozbić, doprawić solą i pieprzem (odstawi na godzinę ). Następnie nafaszerować podsmażonymi na maśle kurkami, zwinąć w roladkę i dodatkowo obwinąć plastrem wędzonego boczku. Położyć na kawałku foli aluminiowej, na roladkę dodać gałązkę szałwii, rozmarynu i tymianku, następnie zawinąć ( jak cukierka). Włożyć do garnka, na dno wlać trochę wody i dusić na małym ogniu do miękkości około 4 godzin.
Gdy roladki będą już miękkie, wyjąć z foli i podsmażyć do zrumienienia na smalcu gęsim.
Na smaku pozostałym na patelni można przygotować dodatkowo sos kurkowy.
Roladki najlepiej smakują z sosem kurkowym i pampuchami ( drożdżowymi kluskami na parze).
.
PRZEKĄSKA
Pierożki smażone drożdżowe
Składniki:
mleko,
drożdże,
mąka,
jaja,
olej albo smalec gęsi
cukier
ZUPA:
Rosół z gęsi
Składniki:
korpus z gęsi (pozostały po wycięciu piersi i udek), szyja, skrzydełka, żołądek i serce.
włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, seler, por i zrumieniona cebula)
woda
pieprz
sól
posiekana natka pietruszki
DANIE GŁÓWNE
Roladki z kurkami
Sposób przyrządzania:
Składniki:
piersi z gęsi,
kurki – grzyby
cebula,
pieprz,
sól,
świeże zioła:tymianek, rozmaryn, szałwia
boczek wędzony w plastrach
smalec gęsi,
masło
woda
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.