Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

Aleksandra Agata Minda – 3 potrawy z 1 gęsi

12 lat temu

Pierożki smażone drożdżowe

farsz mięsny (udka gęsie, natrzeć marynatą sporządzoną z soli, miodu, czosnku, majeranku i pieprzu, odstawić na godzinę. Następnie upiec w garnku bądź piekarniku dodając jabłka, marchewkę, seler i pietruszkę. Ostudzone mięso, wraz z warzywami przemielić przez maszynkę, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem bo farsz musi mieć wyraźny smak, dodać surowe jajko i dobrze wyrobić)

 

Wykonanie:

Zrobić zaczyn drożdżowy, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie od ręki odstawać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wycinać małe krążki i napełnić farszem. Pozostawić do wyrośnięcia i rzucając na gorący tłuszcz smażyć.



Rosół z gęsi

Kawałki gąski, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać warzywa i przyprawy. Gotować do miękkości. Podawać z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

 

 




Roladki z kurkami

Piersi podzielić na filety, rozbić, doprawić solą i pieprzem (odstawi na godzinę ). Następnie nafaszerować podsmażonymi na maśle kurkami, zwinąć w roladkę i dodatkowo obwinąć plastrem wędzonego boczku. Położyć na kawałku foli aluminiowej, na roladkę dodać gałązkę szałwii, rozmarynu i tymianku, następnie zawinąć ( jak cukierka). Włożyć do garnka, na dno wlać trochę wody i dusić na małym ogniu do miękkości około 4 godzin.

Gdy roladki będą już miękkie, wyjąć z foli i podsmażyć do zrumienienia na smalcu gęsim.

Na smaku pozostałym na patelni można przygotować dodatkowo sos kurkowy.

Roladki najlepiej smakują z sosem kurkowym i pampuchami ( drożdżowymi kluskami na parze).

 

.

Składniki

PRZEKĄSKA

 

Pierożki smażone drożdżowe

 

Składniki:

mleko,

drożdże,

mąka,

jaja,

olej albo smalec gęsi 

cukier


ZUPA:

 

 

 

Rosół z gęsi

 

 

 

Składniki:

 

korpus z gęsi (pozostały po wycięciu piersi i udek), szyja, skrzydełka, żołądek i serce.

 

włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, seler, por i zrumieniona cebula)

 

woda

 

pieprz

 

sól

 

posiekana natka pietruszki


DANIE GŁÓWNE

 

 

 

Roladki z kurkami

 

 

 

 

 

Sposób przyrządzania:

 

 

 

Składniki:

 

piersi z gęsi,

 

kurki – grzyby

 

cebula,

 

pieprz,

 

sól,

 

świeże zioła:tymianek, rozmaryn, szałwia

 

boczek wędzony w plastrach

 

smalec gęsi,

 

masło

 

woda

 

 

 

 

.

Inne przepisy