Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Pierś z gęsi owsianej ze smażoną czerwoną kapustą, kluseczkami ziemniaczanymi, sosem z czerwonego wina i żurawiny

11 lat temu

Finalista –wyróżnienie w konkursie „ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014” w kategorii „najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”

Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi umyć. Pozostawić w solance na 8 godzin, następnie osuszyć ręcznikiem kuchennym, zamarynować w świeżym majeranku i posiekanym ząbku czosnku. Zapakować próżniowo i wstawić do gotowania w „sous vide” na 12 godzin w temperaturze 60°C. Czerwoną kapustę pokroić, przesmażyć z suszonymi śliwkami i żurawiną, dodać liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Dolać 0,2 l czerwonego wina i gotować aż kapusta będzie miękka. Pierś przyprawić pieprzem i smażyć od strony skóry do uzyskania złotego koloru, do momentu aż stanie się chrupiąca. Dodać miód, łyżkę masła i skarmelizować skórę. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć, dodać jajko, mąkę, przyprawić i uformować. Do środka włożyć grzankę z pieczywa tostowego o wielkości 0,5 X 0,5 cm i ugotować.

Sos:
Do przygotowania sosu potrzebujemy 0,3 l czerwonego wina. Wino zagotować, zredukować o 1/3, dodać miód, żurawinę i gotować
do uzyskania konsystencji sosu. Pierś pokroić, podawać z sosem żurawinowym i knedlami ziemniaczanymi.

Hotel Regent Warsaw

http://www.czasnagesine.pl/restauracje/177/venti-tre

 

.

Składniki

Składniki: (dla 4 osób)

  • Pierś z gęsi 2 sztuki około 0,8 kg
  • Żurawina 0,2 kg
  • Kapusta czerwona 0,4 kg
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka 0,3 kg
  • Miód Łazienki Gold 0,1 kg
  • Majeranek 0,02g
  • Liście nasturcji i krwawnika do dekoracji
  • Czerwone wino 0,5l
  • Sól
  • Pieprz
.

Inne przepisy

Czas na gęsinę
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.