Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

PHILLIPPE ABRAHAM – KREMOWY PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z PALONYM MASŁEM

5 lat temu

Wątróbkę mocno podsmażyć na patelni z każdej strony przez dwie minuty, następnie odłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski cebulę, jabłko i czosnek oraz dodać 100 g masła, sól, pieprz i majeranek. Wszystkie składniki ładnie zrumienić. Dodać całość do wątróbki i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, mieszając co 5 minut. W międzyczasie przygotować palone masło. Po pieczeniu włożyć wszystko do miksera (termomix) i miksować do gładkiej konsystencji. Dodadać sól,  pieprz – w razie potrzeby. Pastę z wątróbki włożyć do słoika, dolać na górę palone masło i pasteryzować na parze przez 15 minut.

.

Składniki

  • 1 kilogram gęsiej wątróbki,
  • 200 gram masła,
  • 100 gram cebuli,
  • 2 jabłka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
.

Inne przepisy