W garnku, na smalcu gęsim, smażymy kiełbasę , cebulę białą i czerwoną oraz czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone podroby z gęsi, soczewicę, zalewamy rosołem i gotujemy około 15 minut. W misce łączymy kolendrę z orzechami, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Do zupy dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i podajemy z kolendrą i orzechami .
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.