Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

ROBERT SOWA – ZUPA Z SOCZEWICY Z GĘSINĄ ,KOLENDRĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

5 lat temu

W garnku, na smalcu gęsim, smażymy kiełbasę , cebulę białą i czerwoną oraz czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone podroby z gęsi, soczewicę, zalewamy rosołem i gotujemy około 15 minut. W misce łączymy kolendrę z orzechami, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Do zupy dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i podajemy z kolendrą i orzechami .

.

Składniki

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 100 g pokrojonej w kostkę kiełbasy z gęsi
  • 3  ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 200 g ugotowanej soczewicy lub  puszka soczewicy bez zalewy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami z gęsiny  
  • 1,5  l rosołu z podrobami gęsimi i warzywami  (podroby gęsie plus skrzydła lub korpus)   
  • 1 szklanka pomidorów pelati  pokrojonych w kostkę
  • do smaku: sól morska, słodka czerwona papryka, wędzona czerwona papryka , mielony czarny pieprz  
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 2 łyżki mielonych prażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
.

Inne przepisy