1. Technika przygotowania: Pierś umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 140” przez 25-30 min. Wyciągnąć, obsmażyć przed wydaniem na zimnej patelni od strony skóry, na złoto brązowy kolor, następnie obrócić. Zdjąć z ognia, popieprzyć. Pokroić w plasterki, ułożyć na makaronie wymieszanym z sosem oraz warzywami.
2. Do marchwi i ogórka użyj obieraczki „julienne” lub pokroić, tak, aby otrzymać cienkie, zapałki. Paprykę pokrój w paseczki. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (po prostu zalej wrzątkiem). Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pokruszone orzeszki i kolendrę. Dodaj kiełki soi. Wymieszaj
3. Technika przygotowania sosu:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju z prażonego sezamu. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód, gotować przez 1 minutę. Ostudzić
4. W naczyniu wymieszaj makaron z warzywami i sosem pomarańczowo – imbirowym.
5. Upieczoną pierś, wyciągnij z folii, pokrój w plasterki
6. Na talerzu ułóż makaron z wymieszanymi warzywami i sosem, następnie obłóż plasterkami pokrojonej gęsi, podawaj.
Składniki na 8 porcji degustacyjnych
1x pierś z gęsi ze skórą bez kości 300g
Sól, pieprz
200 g makaronu ryżowego
1 ogórek
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 garść kiełków soi
1 garść orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 pakiecik brązowego cukru
Folia aluminiowa
Składniki na sos:
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
1 papryczka chili
2 cm kawałek imbiru
1 cebulka szalotka
1/2 łyżeczki kurkumy
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.