Skórę piersi z gęsi nacinamy, nacieramy dokładnie solą morską i odstawiamy do lodówki na 8 godzin. Następnie piersi oczyszczamy z soli, nacieramy wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawiamy na godzinę.
Obrane gruszki podsmażamy na maśle połączonym z olejem, dodajemy śliwowicę, miód i krótko dusimy, aby owoce nie rozpadły się i pozostały w całości. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kardamonem i czerwonym pieprzem.
Zamarynowane mięso obsmażamy na suchej nagrzanej patelni (zaczynając od skóry), a następnie układamy na blasze i pieczemy ½ godziny w temperaturze 180°C (czas pieczenia jest zależny od wielkości piersi). Soczyste i aromatyczne piersi przekładamy na deskę, odczekujemy chwilę i kroimy mięso w plastry. Tak przygotowane piersi z gęsi układamy na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.
Danie prezentowane przez Roberta Sowę na Festiwalu Gęsiny w Przysieku
.2 oczyszczone piersi z gęsi
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
2 łyżki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego
½ kostki masła
Gruszki:
4 duże, obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
3 łyżki miodu pszczelego
50 ml śliwowicy
Do smaku: sok z cytryny, kardamon, czerwony pieprz
Do dekoracji: świeże kiełki
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.