Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Przepis na 10 udek gęsich

11 lat temu

Udka:

Sól, cukier oraz przyprawy doprowadź do wrzenia w 2 litrach wody. Tak sporządzoną solankę odstaw do ostudzenia. Gęsie uda oczyść, usuń nadmiar skóry i tłuszczu. Do ostudzonej solanki włóż nogi gęsie na 24 godziny. Po tym czasie wypłucz pod bieżącą wodą. Udka gęsie przełóż na blaszkę, zalej kaczym tłuszczem, gotuj w piecu w temp. 120oC do miękkości (około 3 godzin).

 Szpecle:
Z powyższych składników przygotuj ciasto, łącząc jajka ze śmietaną, musztardą i mlekiem, na końcu dodaj przesianą mąkę. W szerokim rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, nakładaj ciasto łyżką na wodę. Od wypłynięcia gotuj około 3 minut (woda nie może bardzo mocno wrzeć).

Chatney śliwkowe:

Śliwki przetnij na pół, usuń pestki. Cebulę i jabłko potnij w drobną kostkę. Śliwki podsmaż na oliwie, dodaj jabłka i cebulę. Dodaj cukier, poczekaj, aż się skarmelizuje, a następnie dodaj ocet balsamiczny. Na koniec wlej porto i czerwone wino, zredukuj do konsystencji syropu.

 

Proponowana forma wydania:

Udko zagrzej w tłuszczu, następnie przełóż do nagrzanego pieca o temp. 180oC na 6 minut, żeby skórka delikatnie się przypiekła. Szpecle podgrzej na patelni na maśle, dodaj świeżo ciętej natki pietruszki. Udko podawaj na głębokim talerzu. Na dnie talerza ułóż kluski, na górę udko, z boku chatney ze śliwek (w temperaturze pokojowej). Udekoruj suszonymi śliwkami, morelami i gałązką tymianku.

SMACZNEGO!!!


Autor: Hotel Constancja
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/235/restauracja-hotel-constancja 

 



.

Składniki

Udka:

–                    10 udek gęsich

–                    200 g soli

–                    50 g cukru brązowego

–                    liść laurowy

–                    ziele angielskie

–                    pieprz w ziarnach

–                    2 kg tłuszczu kaczego

 

 

Szpecle:

–                    5 jajek

–                    500 g mąki

–                    100 ml śmietany kremówki

–                    15 g musztardy sarepskiej albo dijon

–                    150 ml mleka

 

 

 

Chatney śliwkowe:

–                    400 g śliwek węgierek

–                    200 g jabłek (najlepiej szara reneta)

–                    100 g cebuli

–                    50 g cukru brązowego

–                    100 ml porto

–                    100 ml czerwonego wina

–                    100 ml octu balsamicznego

 

 

 

 

 

.

Inne przepisy