Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Filet z gęsi duszony w białym winie podany z warzywami, chutney jabłkowym oraz ziemniakiem pieczonym

11 lat temu

Filet z gęsi odkrawamy od mostka, następnie nacinamy skórę  przyprawiamy i wkładamy do rozgrzanego garnka skórą do dna. Kiedy skóra jest chrupiąca  obsmażamy filet z drugiej strony następnie wyciągamy. Na pozostałości tłuszczu smażymy marchew, seler pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa są przesmażone dodajemy gęsinę podlewamy winem i dusimy aż mięso będzie miękkie. Ziemniaka myjemy i wkładamy do piekarnika 180 stopni 35 min, następnie marchew seler, cukinie kroimy w słupki blanszujemy i przesmażamy na klarowanym maśle dodając sóli cukier. Po upieczeniu ziemniaka przekrawamy go na połowę wydrążamy i smażymy miąższ z boczkiem i cebulą. Faszerujemy i zapiekamy w piekarniku. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i dusimy na maśle z rodzynkami około 5 min. Kiedy wszhttp://www.czasnagesine.pl/restauracje/86/restauracja-miodowa-hotelu-mlynystkie dodatki mamy gotowe i gęsinę dostatecznie miękką układamy wyżej wymienione dodatki starannie na talerzu następnie gęsinę polewamy sosem, który powstał w wyniku duszenia się mięsa. Danie dekorujemy ziołami.




Autor: Hotel & Spa Młyn
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/86/restauracja-miodowa-hotelu-mlyn 

.

Składniki

Filet z gęsi 0,75 kg

marchew 0,45 kg

seler 0,4 kg

cukinia 0,3kg

cebula 0,3 kg

sól

pieprz

liść laurowy 2 szt

ziele angielskie 4 ziarenka

ziemniak 0,3kg

jabłko 0,25 kg

rodzynki 0,03kg

białe wino 0,25l

masło

cukier

śmietana 34% 0,25l

.

Inne przepisy