Na farsz do pierogów gęś gotujemy do miękkości w wywarze z marchwi, selera, pietruszki, pora, ziela angielskiego, listka laurowego oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy mamy już gęsinę miękką wyciągamy ją z wywaru i studzimy następnie kroimy na bardzo drobne kawałki do których dodajemy troszkę marchwi z wywaru. Tak przygotowane mięso podsmażamy na klarowanym maśle kiedy to doprawiamy solą i pieprzem, aby mięso nie był za suche podlewamy ociupinę wcześniejszym wywarem.
Mąkę zaparzamy gotującą się wodą następnie dodajemy jajka, olej, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i wykrawamy okrąg o średnicy około 3cm. Na tak przygotowane placki kładziemy farsz i kleimy nasze pierogi.
Rosół do naszych pierogów przygotowujemy z kości wieprzowych, kości wołowych kości z gęsi, marchwi, selera pietruszki, pora. Całość doprawiamy solą pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wszystko razem gotujemy około 3 godzin. Po przegotowaniu przecedzamy i doprawiamy nasz rosół, aby nasz rosół był klarowny dodajemy do niego kilka kostek lodu następnie ponownie całość zagotowujemy.
Pierogi z gęsiną gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Tak przygotowane podajemy z przygotowanym rosole tj. pierogi układamy w głębokim talerzu klejoną częścią do góry i zalewamy je do połowy przygotowanym rosołem.
Polecany deser do gęsiny to pieczone polskie jabłka z czekoladą.
Jabłka myjemy wydrążamy z pestek. Do środka jabłka sypiemy odrobine cynamonu oraz wkładamy dwie kostki gorzkiej czekolady i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane jabłka wstawiamy na około 15 minut po czym nasz deser jest gotowy.
Autor: Gospoda pod czarnym łabędziem
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/82/gospoda-pod-czarnym-labedziem
Ciasto na pierogi
600g mąki razowej żytniej
400g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki oleju
Sól
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.