Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Pierogi z gęsiny w rosole

11 lat temu

Na farsz do pierogów gęś gotujemy do miękkości w wywarze z marchwi, selera, pietruszki, pora, ziela angielskiego, listka laurowego oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy mamy już gęsinę miękką wyciągamy ją z wywaru i studzimy następnie kroimy na bardzo drobne kawałki do których dodajemy troszkę marchwi z wywaru. Tak przygotowane mięso podsmażamy na klarowanym maśle kiedy to doprawiamy solą i pieprzem, aby mięso nie był za suche podlewamy ociupinę  wcześniejszym wywarem.

Mąkę zaparzamy gotującą się wodą następnie dodajemy jajka, olej, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i wykrawamy okrąg o średnicy około 3cm. Na tak przygotowane placki kładziemy farsz i kleimy nasze pierogi.

Rosół do naszych pierogów przygotowujemy z kości wieprzowych, kości wołowych kości z gęsi, marchwi, selera pietruszki, pora. Całość doprawiamy solą pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.  Wszystko razem gotujemy około 3 godzin. Po przegotowaniu przecedzamy i doprawiamy nasz rosół, aby nasz rosół był klarowny dodajemy do niego kilka kostek lodu następnie ponownie całość zagotowujemy.

Pierogi z gęsiną gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Tak przygotowane podajemy z przygotowanym rosole tj. pierogi układamy w głębokim talerzu klejoną częścią do góry i  zalewamy je do połowy przygotowanym rosołem.

 

Polecany deser do gęsiny to pieczone polskie jabłka  z czekoladą. 

Jabłka myjemy wydrążamy z pestek. Do środka jabłka sypiemy odrobine cynamonu oraz wkładamy dwie kostki gorzkiej czekolady i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane jabłka wstawiamy na około 15 minut  po czym nasz deser jest gotowy.


Autor: Gospoda pod czarnym łabędziem
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/82/gospoda-pod-czarnym-labedziem 

.

Składniki

Ciasto na pierogi

600g mąki razowej żytniej

400g mąki pszennej

1 jajko

1 żółtko

3 łyżki oleju

Sól

.

Inne przepisy