Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

3 potrawy z 1 gęsi – Anetta Głowińska

12 lat temu

CZERNINA:

Wykonanie

Do ZIMNEJ WODY DAJEMY , mięso , podroby i włoszczyznę, gotujemy rosół w 6litr garnku, dodać  sól, pieprz .

Gdy rosół się zagotuje to szumowiny zebrać łyżką. Po ugotowaniu wyjąć mięso i włoszczyznę , rosół przecedzić ,[połowę mięsa zaraz obrać z kości będzie potrzebny do farszu do  pasztecików].następnie czysty rosół wlewamy  z powrotem do garnka .Do cze rniny zostają nam skrzydła i żołądek. Do rosołu dajemy śliwki suszone, rodzynki i zurawinę [aby czernina się nie zwarzyła dajemy do rosołu 2 łyzki octu].następnie krew rozrabiamy z mąką mieszamy i dodajemy do rosołu .Na małym ogniu gotować chwilę, następnie dodać do smaku sól, pieprz, cukier  i  majranek  , na koniec mięso co nam zostało.

      Danie główne

Potrawka z gęsi i słodką kapustą

Główkę słodkiej kapusty ugotować w osolonej wodzie odcedzić i pokroić na 4-6 cząstek. Ugotować z włoszczyzną pałki i pierś z gęsi. Pokroić ugotowane mięso na 8 kawałków i ułożyć w półmisku żaroodpornym, na około mięsa obłożyć kapustą obsypać bułką tartą i masłem, oraz zalać sosem grzybowym z 1-2 szklankami  rosołu. Zapiec   w piekarniku , [wedle uznania]


Przystawka

Paszteciki z farszem gęsim

 

Wykonanie

Wątróbkę sparzyć i drobno posiekać .Obrane mięso i cebulę podsmażyć na maśle ,przemielić 2 razy przez maszynkę dodać bułkę tartą, jajka ,sól , pieprz i gałkę  muszka , do smaku .Wyrobić farsz .Nakładać na ciasto francuskie ,pokroić małe paszteciki i upiec .Podawać z sosem żurawinowym.

.

Składniki

     Zupa     CZERNINA

 

Z jednej gęsi wykroić szyję ,grzbiet ,skrzydła  i podroby [ale nie dajemy wątroby to będzie do przystawki], i dodać włoszczyznę .Ugotować z tego rosół w 6 litra garnku

 

1 pęczek włoszczyzny

garść rodzynek

1 paczka śliwek suszonych

1 paczka żurawiny

3-4 łyżek octu

2-3 łyżki mąki wrocławskiej

3-4 łyżek cukru

1 szklanka krwi gęsiej, sól, pieprz, majranek

 

Danie główne

Potrawka z gęsi i słodką kapustą

 

Z 1 gęsi młodej wykroić pałki i piersi

1-2 marchwie

 1 pietruszkę

1 por

5-6 ziaren pieprzu ang.

2-3 liście laurowe

1 główka kapusty białej

1 łyżka masła

3-4 łyżki bułki tartej

sos grzybowy

 

 

Sos grzybowy :         

1 łyżka masła

1 łyżka maki

18-10 grzybów kurek

1  szklankę śmietany1-2 cebule   

 

Przystawka

Paszteciki z farszem gęsim

 

Obrane mięso z rosołu z czerniny i wątróbka

 

3 łyżki bułki tartej

1-2 jajka , sól ,  pieprz,

 gałka muszka

1-2 cebule

1-2 łyżki masła

1 paczka ciasta francuskiego

 

SOS ŻURAWINOWY

5-6 łyżek dżemu żurawinowego

0;5  szklanki  rosołu lub wywaru z warzyw

0;5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

cynamon ,  , sól, pieprz ,cukier ,imbir

Dżem wymieszać z rosołem i winem , dodać cynamon zagotować .Odstawić przyprawić odrobiną soli ,cukru i pieprzu oraz imbiru .Podawać do pasztecików

 

.

Inne przepisy