zdjęcia przepisów na stronie : http://kulinarny.wordpress.com/2013/11/18/co-mamy-z-gesi/
Przepis 1 – rosół z gęsi z kluseczkami z gęsiej wątróbki, pierogi z mięsa z rosołu
rosół:
Gęś rozmrozić. Wątróbkę odłożyć na bok a szyję, żołądek i serce włożyć do dużego, garnka (6-8 litrów). Z gęsiej tuszy wyciąć nogi, oraz piersi. Te ostatnie w taki sposób by nie przeciąć łączącej je skóry na mostku. Odłożyć. Z brzucha wyjąć sadło i odciąć zwisające kawałki tłustej skóry (przerobić później na smalec)
Odtłuszczony korpus ze skrzydłami podzielić na kilka mniejszych kawałków, dodać do podrobów i szyi czekających już w garnku. Dołożyć cztery obrane spore marchewki, dwie pietruszki, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę w łupinie, kilka listków laurowych sporo ziela angielskiego, kopiastą łyżeczkę soli, kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu i dwa goździki. Gotować na bardzo małym ogniu przez ponad trzy godziny. Po tym czasie, przecedzić rosół zachowując w misce mięso i warzywa. Gdy czysty rosół odstoi chwilę, łyżką zdjąć z niego nadmiar tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kluseczki z wątróbki:
Z mąki, jajka, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi i odłożyć na pół godziny, owinięte ściereczką.
Korpus i szyję gęsi wyjęte z rosołu dokładnie obrać z kawałków mięsa, posiekać je drobno razem z żołądkiem i sercem, dodać niewielką część warzyw z rosołu (marchewkę, pietruszkę, kawałek selera) dokładnie je najprzód rozgniatając, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sporą szczyptę roztartego w dłoni majeranku, dwie łyżki gęsiego smalcu. Doprawić sola i pieprzem i porządnie wyrobić dłonią farsz.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewając farszem zlepiać pierogi. Gotować je w osolonym wrzątku. Część podać ze zrumienioną na gęsim smalcu cebulką, część obsmażyć na gęsim smalcu.
Przepis 2 – GĘSIE PIERSI NADZIEWANE JABŁKAMI
Piersi z gęsi połączone skórą natrzeć pieprzem, solą i majerankiem i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie rozłożyć je na desce skórą do dołu. Jedno jabłko pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki, dodać ząbek pokrojonego w cienkie plasterki czosnku, doprawić odrobiną soli, pieprzu i majeranku, wymieszać z łyżką płynnego gęsiego smalcu.
Farsz z jabłka ułożyć na gęsich piersiach. Złożyć je i związać dratwą w zgrabną roladę, gdzie niegdzie spinając jeszcze wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym obłożyć ćwiartkami pozostałych jabłek, cebuli i ząbkami czosnku w łupinach. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze dwie godziny od czasu do czasu odlewając nadmiar wytopionego tłuszczu, przewracając delikatnie roladę i polewając ją ze wszech stron wytopionym tłuszczem.
Jabłka, cebule i czosnek, którymi była otoczona wyjąć z piekarnika po pierwszej godzinie, przełożyć do rondelka, rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek wytopionego z gęsi tłuszczu i szklankę półwytrawnego białego wina (najlepiej kabinet ta), gotować około 10 minut i przetrzeć przez sito. Tak powstanie doskonały sos.
Podawać plastry rolady z gęsich piersi nadziewanej jabłkiem z kaszą jaglaną i jabłkowo-winnym sosem.
Przepis 3 – GĘSIE NOGI Z DUSZONĄ Z GRZYBAMI I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ KWAŚNĄ KAPUSTĄ
Gęsie nogi natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić doń ułożone w żaroodpornym naczyniu gęsie nogi. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec je jeszcze dwie godziny od czasu do czasu odwracając, polewając wytopionym tłuszczem i odlewając jego nadmiar.
W głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać kilka łyżek tłuszczu spod gęsich nóg, zeszklić posiekaną cebulę. Włożyć kilogram odciśniętej ale nie płukanej kiszonej kapusty, pokrojone w grube plastry, uprzednio namoczone borowiki i pozbawione pestek, przekrojona na kilka kawałków śliwki. Dodać kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego, łyżkę cukru i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Dolać wodę (ok. 300ml), w której moczyły się grzyby. Gotować pod przykryciem około godziny a gdy kapusta zmięknie zdjąć pokrywkę, odparować nadmiar płynu, dodać jeszcze trochę gęsiego tłuszczu i często mieszając zasmażać kolejne 30 minut.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę kapusty, na niej upieczone gęsie nogi i drugą warstwę kapusty. Zapiekać około 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
.
Z gęsi – jednej – mamy przynajmniej trzy obiady. To wiem już na pewno po weekendzie spędzonym w przemiłym towarzystwie pięciokilogramowej młodej, polskiej gęsi owsianej. Ta w dodatku była kujawsko-pomorska (nie wiem czy bardziej kujawska czy pomorska). Dzieci ochrzciły ją – a jakże – Balbiną.
Przepis 1 – rosół z gęsi z kluseczkami z gęsiej wątróbki, pierogi z mięsa z rosołu
rosół:
korpus, szyja, serce, żołądek gęsi
seler, marchew, por, pietruszka, cebula
liście laurowe, ziele angielskie, sól, czarny pieprz, goździki
Kluseczki z wątróbki:
kluseczki:
wątróbka z gęsi
jajko, bułka tarta
gęsi tłuszcz z rosołu
sól, pieprz, ząbek czosnku
Pierogi z gęsiną.
ciasto:
400 gram mąki, ciepła woda, jajo sól
farsz:
Mięso z gęsi z rosołu, część warzyw z rosołu, sól, pieprz, czosnek majeranek
gęsi smalec i cebula
Przepis 2 – GĘSIE PIERSI NADZIEWANE JABŁKAMI
składniki
dwie piersi z gęsi połączone skórą
trzy winne jabłka
czosnek, cebula
sól, pieprz, majeranek, gęsi smalec.
Szklanka półwytrawnego kabinetta
Przepis 3 – GĘSIE NOGI Z DUSZONĄ Z GRZYBAMI I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ KWAŚNĄ KAPUSTĄ
składniki:
dwie całe gęsie nogi
sól, pieprz, majeranek
kilogram dobrej kiszonej kapusty
2-3 suszone borowiki
cebula
5-6 wędzonych śliwek (najlepiej susek sechlońskich)
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.