Udka z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min do 1 godz. Sos: Obraną cebulę pokroić w piórka, usmażyć na maśle dodać pokrojone w kostkę podgrzybki, wszystko razem podsmażyć, dodać śmietanę, sól, pieprz i chwilę gotować, do momentu zredukowania się śmietany. Gotowe udka polać sosem grzybowym i podawać gorące. Smacznego!!
.Udka z gęsi 10szt sól pieprz majeranek sos: podgrzybki 500g śmietana 18% 700 ml cebula 100g masło 30g sól pieprz
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.