KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2018r.

Linie w Ogniu Kuchnia Historyczna, Linie 3, 64-310 Lwówek, Liniewięcej

Biesiadownik, czynny w weekendy, od piątku wieczora do niedzieli, w którym wszystko przygotowuje się w otwartej kuchni na żywym ogniu. Menu ulega zmianom w zależności od pozyskanych produktów i co tydzień jest awizowane na funpage u na Facebook u. Kładziemy szczególny nacisk na lokalność i sezonowość produktów, co wpisuje się w pełni w charakter akcji Czas na Gęsinę.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Oberża pod Kulawą Gęsią, Napoleona 14, Ślesinwięcej

Oberża po Kulawą Gęsią istnieje od 2005 r. Nazwa Oberży jest związana z tradycją podkuwania gęsi w Ślesinie i okolicy. Stada gęsi były pędzone wiele kilometrów. Aby mogły je pokonać, "podkuwano" gęsi. Oberża pod Kulawą Gęsią znajduje się w centrum turystycznego miasta Ślesin położonego nad Jeziorem Ślesińskim, które wchodzi w skład akwenu łączącego Wartę i Gopło, wśród lasów pełnych grzybów i zwierząt, 5 km od Lichenia. Oberża mieści się 100 m od jeziora i plaży. Jest swoistą wizytówką miasta. Zaprezentowanie historii Ślesina uwiecznionej na starych fotografiach oraz bogata kuchnia regionalna stanowią o jej wyjątkowości. Specjalnością zakładu jest gęś nadziewana jabłkami w karmelu, pierś z gęsi w sosie żurawinowym, czernina oraz „obsyponka”. Wystrój restauracji nawiązujący do historii jest powodem spotkań mieszkańców miasta, wspomnień, pielęgnowania języka ślesińskiego, tzw. gwary ochwieśnickiej, a także szczególnego zainteresowania turystów i mediów. W Oberży znany polski poeta, aktor, reżyser, Krzysztof Pieczyński, zafascynowany miastem i mieszkańcami nakręcił film dokumentalny pt. „Brakujące słowo”, który został wystawiony na wielu festiwalach m. in. w Los Angeles. Oberża to restauracja i pokoje gościnne z łazienkami. Potrawy z gęsi podawane są przez cały rok.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

PASTELA Restaurant & Cafe, Ul. 23 Lutego 40 / róg Zamkowej, Poznańwięcej

Pastela to restauracja dla koneserów doskonałej i aromatycznej kuchni, położona przy malowniczej ulicy Zamkowej, tuż przy poznańskim Starym Rynku. Wielbicielom mięs podajemy wyśmienite carpaccio, schab złotnicki, drób z wolnego chowu, Szef kuchni poleca wyjątkowo zdrową i smaczną gęsinę. Doskonałym zwieńczeniem dań szefa kuchni są pachnące owocowe musy i ciasta, desery lodowe oraz duży wybór kaw, pitnych czekolad i aromatycznych herbat. Oferujemy bogaty wybór win w korzystnych cenach. Wiosną zapraszamy do pięknego ogródka, odgrodzonego murem od miejskiego zgiełku. Zapraszamy do Pasteli, gdzie w przyjemnych, klimatycznych wnętrzach lub w zielonym ogródku, zadbamy o Państwa doznania kulinarne i kulturalno-estetyczne: Pastela cyklicznie udostępnia swoje pomieszczenia poznańskim artystom, organizując wernisaże ich prac.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 2

Pałac w Wąsowie, ul. Parkowa 1, Wąsowowięcej

Wąsowo to miejsce, w którym zatrzymał się czas. Wyobraź sobie dużą aleję parkową, w której już od rana szumią ponad 300-letnie dęby. Urokliwa zieleń latem i dostojne barwy jesienią przyciągają do alei jak zaczarowane – nie da się przejść obok nich obojętnie. Z parku roztacza się piękny widok na zabytkowy zamek Hardta, centralny punkt tego miejsca. Został on wybudowany na zlecenie bankiera, Richarda Hardta, któremu wymarzył się zamek w stylu neogotyckim. Nieco dalej znajduje się Pałac, w którym mieszkał szlachcic Sczaniecki wraz z rodziną. Dziś pałac w Wąsowie jest hotelem, dzięki czemu każdy może poznać na własną rękę klimat tego pięknego, tajemniczego miejsca. Do Wąsowa można przyjechać odpocząć z dala od zgiełku miasta

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →