Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2021r.

Altana Pałacu Wąsowo, Posnania, ul. Pleszewska 1,, Poznańwięcej

ZACISZNE MIEJSCE WŚRÓD ZGIEŁKU TŁUMU Mamy ogromną przyjemność zaprosić Państwa do uroczego zakątka, pachnącego polskimi tradycyjnymi potrawami. Staropolskie receptury oraz naturalne składniki, których używamy podczas przygotowywania naszych dań, są gwarancją wybornego smaku. Poza doskonałymi pierogami proponowanymi w rozmaitych wariantach, zapraszamy Państwa na wyśmienitą czerninę, którą serwujemy naszym Gościom w Pałacu w Wąsowie od ponad 15 lat. Dla wszystkich, którzy chcą porozmawiać przy kawie oferujemy desery doskonale skomponowane wg smaków naszych stałych Gości.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 10

Linie w Ogniu Kuchnia Historyczna, Linie 3, 64-310 Lwówek, Liniewięcej

Biesiadownik, czynny w weekendy, od piątku wieczora do niedzieli, w którym wszystko przygotowuje się w otwartej kuchni na żywym ogniu. Menu ulega zmianom w zależności od pozyskanych produktów i co tydzień jest awizowane na funpage u na Facebook u. Kładziemy szczególny nacisk na lokalność i sezonowość produktów, co wpisuje się w pełni w charakter akcji Czas na Gęsinę.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Oberża pod Kulawą Gęsią, Napoleona 14, Ślesinwięcej

Oberża po Kulawą Gęsią istnieje od 2005 r. Nazwa Oberży jest związana z tradycją podkuwania gęsi w Ślesinie i okolicy. Stada gęsi były pędzone wiele kilometrów. Aby mogły je pokonać, "podkuwano" gęsi. Oberża pod Kulawą Gęsią znajduje się w centrum turystycznego miasta Ślesin położonego nad Jeziorem Ślesińskim, które wchodzi w skład akwenu łączącego Wartę i Gopło, wśród lasów pełnych grzybów i zwierząt, 5 km od Lichenia. Oberża mieści się 100 m od jeziora i plaży. Jest swoistą wizytówką miasta. Zaprezentowanie historii Ślesina uwiecznionej na starych fotografiach oraz bogata kuchnia regionalna stanowią o jej wyjątkowości. Specjalnością zakładu jest gęś nadziewana jabłkami w karmelu, pierś z gęsi w sosie żurawinowym, czernina oraz „obsyponka”. Wystrój restauracji nawiązujący do historii jest powodem spotkań mieszkańców miasta, wspomnień, pielęgnowania języka ślesińskiego, tzw. gwary ochwieśnickiej, a także szczególnego zainteresowania turystów i mediów. W Oberży znany polski poeta, aktor, reżyser, Krzysztof Pieczyński, zafascynowany miastem i mieszkańcami nakręcił film dokumentalny pt. „Brakujące słowo”, który został wystawiony na wielu festiwalach m. in. w Los Angeles. Oberża to restauracja i pokoje gościnne z łazienkami. Potrawy z gęsi podawane są przez cały rok.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 1

Pałac w Wąsowie, ul. Parkowa 1, Wąsowowięcej

Wąsowo to miejsce, w którym zatrzymał się czas. Wyobraź sobie dużą aleję parkową, w której już od rana szumią ponad 300-letnie dęby. Urokliwa zieleń latem i dostojne barwy jesienią przyciągają do alei jak zaczarowane – nie da się przejść obok nich obojętnie. Z parku roztacza się piękny widok na zabytkowy zamek Hardta, centralny punkt tego miejsca. Został on wybudowany na zlecenie bankiera, Richarda Hardta, któremu wymarzył się zamek w stylu neogotyckim. Nieco dalej znajduje się Pałac, w którym mieszkał szlachcic Sczaniecki wraz z rodziną. Dziś pałac w Wąsowie jest hotelem, dzięki czemu każdy może poznać na własną rękę klimat tego pięknego, tajemniczego miejsca.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.