KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2018r.

Altana Pałacu Wąsowo, Posnania, ul. Pleszewska 1, Galeria Malta ul.Maltańska 1, Poznańwięcej

ZACISZNE MIEJSCE WŚRÓD ZGIEŁKU TŁUMU Mamy ogromną przyjemność zaprosić Państwa do uroczego zakątka, pachnącego polskimi tradycyjnymi potrawami. Staropolskie receptury oraz naturalne składniki, których używamy podczas przygotowywania naszych dań, są gwarancją wybornego smaku. Poza doskonałymi pierogami proponowanymi w rozmaitych wariantach, zapraszamy Państwa na wyśmienitą czerninę, którą serwujemy naszym Gościom w Pałacu w Wąsowie od ponad 15 lat. Dla wszystkich, którzy chcą porozmawiać przy kawie oferujemy desery doskonale skomponowane wg smaków naszych stałych Gości.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 10

Oberża pod Kulawą Gęsią, Napoleona 14, Ślesinwięcej

Oberża po Kulawą Gęsią istnieje od 2005 r. Nazwa Oberży jest związana z tradycją podkuwania gęsi w Ślesinie i okolicy. Stada gęsi były pędzone wiele kilometrów. Aby mogły je pokonać, "podkuwano" gęsi. Oberża pod Kulawą Gęsią znajduje się w centrum turystycznego miasta Ślesin położonego nad Jeziorem Ślesińskim, które wchodzi w skład akwenu łączącego Wartę i Gopło, wśród lasów pełnych grzybów i zwierząt, 5 km od Lichenia. Oberża mieści się 100 m od jeziora i plaży. Jest swoistą wizytówką miasta. Zaprezentowanie historii Ślesina uwiecznionej na starych fotografiach oraz bogata kuchnia regionalna stanowią o jej wyjątkowości. Specjalnością zakładu jest gęś nadziewana jabłkami w karmelu, pierś z gęsi w sosie żurawinowym, czernina oraz „obsyponka”. Wystrój restauracji nawiązujący do historii jest powodem spotkań mieszkańców miasta, wspomnień, pielęgnowania języka ślesińskiego, tzw. gwary ochwieśnickiej, a także szczególnego zainteresowania turystów i mediów. W Oberży znany polski poeta, aktor, reżyser, Krzysztof Pieczyński, zafascynowany miastem i mieszkańcami nakręcił film dokumentalny pt. „Brakujące słowo”, który został wystawiony na wielu festiwalach m. in. w Los Angeles. Oberża to restauracja i pokoje gościnne z łazienkami. Potrawy z gęsi podawane są przez cały rok.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

PASTELA Restaurant & Cafe, Ul. 23 Lutego 40 / róg Zamkowej, Poznańwięcej

Pastela to restauracja dla koneserów doskonałej i aromatycznej kuchni, położona przy malowniczej ulicy Zamkowej, tuż przy poznańskim Starym Rynku. Wielbicielom mięs podajemy wyśmienite carpaccio, schab złotnicki, drób z wolnego chowu, Szef kuchni poleca wyjątkowo zdrową i smaczną gęsinę. Doskonałym zwieńczeniem dań szefa kuchni są pachnące owocowe musy i ciasta, desery lodowe oraz duży wybór kaw, pitnych czekolad i aromatycznych herbat. Oferujemy bogaty wybór win w korzystnych cenach. Wiosną zapraszamy do pięknego ogródka, odgrodzonego murem od miejskiego zgiełku. Zapraszamy do Pasteli, gdzie w przyjemnych, klimatycznych wnętrzach lub w zielonym ogródku, zadbamy o Państwa doznania kulinarne i kulturalno-estetyczne: Pastela cyklicznie udostępnia swoje pomieszczenia poznańskim artystom, organizując wernisaże ich prac.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 2

Restauracja Monidło, Jana Matejki 68, Poznańwięcej

Restauracja powstała w 2005 r. Od początku serwujemy klasyczną kuchnię polską i regionalną, jej sezonowe wariacje oraz potrawy z rodzinnych przepisów naszych przyjaciół. Jesteśmy dumni z nagród w konkursach kulinarnych, ale najbardziej cieszą podbite serca wiernych klientów i własne miejsce na kulinarnej mapie Poznania. Do Monidła zapraszamy na romantyczną kolację we dwoje, by spróbować najlepszej kaczki w mieście. W środku dnia warto wpaść na szybki lunch w dobrej cenie. W niedzielę - na rodzinny obiad ze specjalnym 20% rabatem. Chętnie pomożemy też w organizacji przyjęcia. Małżeństwom obchodzącym jubileusz oferujemy rabat odpowiadający liczbie razem spędzonych lat. …zanim z kuchni nie przyniosą zamówionych dań podamy chleb ze smalcem i twarożek. A komu za mało będzie, niech zaostrzy sobie apetyt jedną z wielu wybornych przystawek. Może zainteresuje Państwa nasza specjalność pasztet z marynowanymi śliwkami. Do naszych renomowanych dań należą: polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanie, łosoś na liściach szpinaku i pierogi domowe przez nas robione... Jesteśmy jeszcze Państwu winni wyjaśnienie, skąd wzięła się nazwa naszej restauracji. Monidło to podkolorowane zdjęcie ślubne, historią sięgające czasów, w których było jedynym portretem jaki ludzie posiadali. Wisiało ono w wielu domach, gdzie ceniono tradycję i ciepło domowego ogniska. Pragniemy stworzyć atmosferę miejsca gdzie chce się wracać, gdzie podaje się dobrą kuchnię polską, ale i tę zasłyszaną od wielu ludzi, którzy nasz dom odwiedzają. Zapraszamy pary obchodzące rocznicę ślubu do zorganizowania spotkania z okazji Jubileuszu.... Tyle lat ile razem spędziliście, tyle procent zniżki otrzymacie Państwo od restauracji Monidło. Do tego monidło gratis. Szczegółów udzieli obsługa lokalu.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 2

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →