KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2018r.

Gospoda pod Czarnym Łabędziem, Mazurska 98, Rydzewowięcej

Gospoda powstała w 2000 roku, znajduje się 17 km od Giżycka , na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Jest to jedyny tego rodzaju obiekt na Mazurach, który łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin będziecie mogli odpocząć i rozkoszować się pysznymi daniami oferowanymi przez naszą kuchnię. Oferujemy niepowtarzalny klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Poza niepowtarzalnym wystrojem i klimatem atrakcją naszej Gospody jest kuchnia regionalna. Serwujemy specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej. Potrawy oferowane przez nasze kucharki opierają się na oryginalnych, starych regionalnych przepisach. Nasze menu to wszystkie smaki Mazur, więc nie może zabraknąć ryb, dziczyzny, grzybów, itp. Menu zgodne jest z porami roku, latem - podajemy pierogi z jagodami, zsiadłe mleko, natomiast zimą - bigos, pieczenie, grzyby. Produkty do przygotowania naszych dań pochodzą ze sprawdzonych, lokalnych gospodarstw zrzeszonych w sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Gospoda to zdobywczyni tytułu Najlepszej Restauracji Warmii i Mazur, a potrawy takie jak: dzyndzałki z hreczką, plińce z pomoczką otrzymały pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną. W naszej Gospodzie przygotowaliśmy ponadto dla Państwa 17 przytulnych, rustykalnie urządzonych pokoi z łazienkami oraz tv. Pobyt w Gospodzie to doskonały pomysł na spędzenie czasu na Mazurach z wyśmienitą regionalną domową kuchnią i atrakcjami aktywnego wypoczynku latem i zimną.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 2

RESTAURACJA PLANKTON, UL. KAPITAŃSKA 19, OLSZTYNwięcej

MAMY PRZYJEMNOŚĆ ZAPROSIĆ PAŃSTWA DO RESTAURACJI PLANKTON NA POSIŁEK I MIŁE SPĘDZENIE CZASU W AUTORSKIM WNĘTRZU Z NIEZAPOMNIANYM WIDOKIEM W KOMPLEKSIE SPORTOWO WYPOCZYNKOWYM UKIEL ; BĘDĄCYM PRZYKŁADEM POŁĄCZENIA WSPÓŁCZESNEJ ARCHITEKTURY I KRAJOBRAZU WARMIŃSKIEGO. KUCHNIA NASZA SZUKA HARMONII W ŁĄCZENIU NOWOCZESNYCH TRENDÓW KUCHNI LEKKIEJ ZE SMAKAMI WYDOBYWANYMI Z PRODUKTÓW I ROŚLIN POCHODZĄCYCH Z UPRAW DOMOWYCH I EKOLOGICZNYCH W WIĘKSZOŚCI Z NASZEGO REGIONU.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Z zielonym piecem, floriana 1, Olsztynekwięcej

Istniały czasy-choć dla młodych dziś wydaje się to nieprawdopodobne , bez frytek popijanych colą , jak również bez zbędnego pośpiechu.Nostalgia za tymi czasami skłoniła nas do otwarcia restauracji z Zielonym Piecem .Ciepłą wiosną otwieramy ogródek,a jesienią rozpalamy ogień w piecu i podajemy zupę z dyni.Jest czymś oczywistym , że listopad w przyzwoitej restauracji "gęsią stoi".Jedzenie podajemy , nie serwujemy.To nie piłka tenisowa! Zapraszamy.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →