Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2021r.

Gospoda pod Czarnym Łabędziem, Mazurska 98, Rydzewowięcej

Gospoda powstała w 2000 roku, znajduje się 17 km od Giżycka , na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Jest to jedyny tego rodzaju obiekt na Mazurach, który łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin będziecie mogli odpocząć i rozkoszować się pysznymi daniami oferowanymi przez naszą kuchnię. Oferujemy niepowtarzalny klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Poza niepowtarzalnym wystrojem i klimatem atrakcją naszej Gospody jest kuchnia regionalna. Serwujemy specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej. Potrawy oferowane przez nasze kucharki opierają się na oryginalnych, starych regionalnych przepisach. Nasze menu to wszystkie smaki Mazur, więc nie może zabraknąć ryb, dziczyzny, grzybów, itp. Menu zgodne jest z porami roku, latem - podajemy pierogi z jagodami, zsiadłe mleko, natomiast zimą - bigos, pieczenie, grzyby. Produkty do przygotowania naszych dań pochodzą ze sprawdzonych, lokalnych gospodarstw zrzeszonych w sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Gospoda to zdobywczyni tytułu Najlepszej Restauracji Warmii i Mazur, a potrawy takie jak: dzyndzałki z hreczką, plińce z pomoczką otrzymały pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną. W naszej Gospodzie przygotowaliśmy ponadto dla Państwa 17 przytulnych, rustykalnie urządzonych pokoi z łazienkami oraz tv. Pobyt w Gospodzie to doskonały pomysł na spędzenie czasu na Mazurach z wyśmienitą regionalną domową kuchnią i atrakcjami aktywnego wypoczynku latem i zimną.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 2

Restauracja Krys-Stan, ul. Marii Zientary - Malewskiej 2a, Olsztynwięcej

Restauracja Krys-Stan to przepiękny i przestronny obiekt ulokowany przy ulicy M. Zientary Malewskiej. Nasz lokal jest świetnie przygotowany zarówno do urządzenia kameralnego spotkania w gronie najbliższych, jak również imprez okolicznościowych takich, jak wesela albo komunie. Dla nas najważniejsze jest zadowolenie naszych gości, dlatego w restauracji pracują wyłącznie doświadczeni kucharze oraz wykwalifikowani barmani. Lokal prowadzony jest przez małżeństwo Krystynę i Stanisława Dziodko, którzy również posiadają dyplomy mistrzowskie. Bardzo dużą uwagę przykładamy do jakości obsługi. Dlatego nasz personel, biorąc udział w wielu kursach i szkoleniach, stale podnosi swoje kwalifikacje. Dzięki temu zajmujemy bardzo wysokie miejsca w wielu konkursach kulinarnych. Przygotowując menu czerpiemy z dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Wierzymy w to, że uda nam się utrzymać tradycję wspaniałych warmińskich biesiad. Naszym celem jest przypomnienie starszym rodzimych smaków oraz pokazanie młodszemu pokoleniu, jak smaczna może być tradycyjna polska kuchnia. Jeśli chcesz spróbować wykwintnych kaczych udek po warmińsku albo urzekających pierogów z gęsiną, koniecznie odwiedź naszą restaurację w Olsztynie.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

RESTAURACJA PLANKTON, UL. KAPITAŃSKA 19, OLSZTYNwięcej

MAMY PRZYJEMNOŚĆ ZAPROSIĆ PAŃSTWA DO RESTAURACJI PLANKTON NA POSIŁEK I MIŁE SPĘDZENIE CZASU W AUTORSKIM WNĘTRZU Z NIEZAPOMNIANYM WIDOKIEM W KOMPLEKSIE SPORTOWO WYPOCZYNKOWYM UKIEL ; BĘDĄCYM PRZYKŁADEM POŁĄCZENIA WSPÓŁCZESNEJ ARCHITEKTURY I KRAJOBRAZU WARMIŃSKIEGO. KUCHNIA NASZA SZUKA HARMONII W ŁĄCZENIU NOWOCZESNYCH TRENDÓW KUCHNI LEKKIEJ ZE SMAKAMI WYDOBYWANYMI Z PRODUKTÓW I ROŚLIN POCHODZĄCYCH Z UPRAW DOMOWYCH I EKOLOGICZNYCH W WIĘKSZOŚCI Z NASZEGO REGIONU.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Z zielonym piecem, floriana 1, Olsztynekwięcej

Istniały czasy-choć dla młodych dziś wydaje się to nieprawdopodobne , bez frytek popijanych colą , jak również bez zbędnego pośpiechu.Nostalgia za tymi czasami skłoniła nas do otwarcia restauracji z Zielonym Piecem .Ciepłą wiosną otwieramy ogródek,a jesienią rozpalamy ogień w piecu i podajemy zupę z dyni.Jest czymś oczywistym , że listopad w przyzwoitej restauracji "gęsią stoi".Jedzenie podajemy , nie serwujemy.To nie piłka tenisowa! Zapraszamy.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.