KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2018r.

AleGloria, Pl. Trzech Krzyży 3, Warszawawięcej

W moich restauracjach gęsina z Kołudy od lat zajmuje miejsce szczególne – nie tylko w menu, ale i w dekoracjach. W wystroju „AleGlorii” gęsi przechadzają się po podłodze wśród truskawkowych drzew już od dziesięciu lat, dlatego obecność polskiej gęsiny w jej karcie jest oczywista. Tegoroczny listopad stał się tu prawdziwym świętem polskiej gęsi, inspirowanym kulinarną filozofią Młodej Polski w jej współczesnym, odrodzonym wydaniu. „AleGlorię” stworzyłam przed laty jako miejsce kultu młodopolskiej sztuki, filozofii i tradycji – również kulinarnej. Ten inspirujący mariaż pozwolił mi odkryć na nowo kuchnię Młodej Polski i przybliżyć moim gościom te nieco zapomniane dziś smaki w nowej, współczesnej odsłonie. Spróbujcie polskiej gęsi z listopadowej karty „AleGlorii”, bo i powodów ku temu jest sporo.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Kuchnia przy Stajni, Solec 220, Baniochawięcej

Kuchnia przy Stajni to restauracja mieszcząca się w przepięknym ośrodku jeździeckim - Stajnia Chojnów malowniczo położonym jedynie 20km od centrum Warszawy. Święty Marcin to patron nie tylko jesiennych uczt, ale i koni właśnie, gęsina na św. Marcina to już tradycja w naszej restauracji. Tutaj przywita Was domowa kuchnia i atmosfera. A wszyscy wielbiciele koni będą mieli okazje zjeść obiad z widokiem na trenujących jeźdźców. W restauracji nie ma stałego menu, menu jest różnorodne i sezonowe. Można je śledzić na naszej stronie internetowej w zakładce "Menu na tydzień" Do gęsiny polecamy też wspaniały wybór czerwonych win argentyńskich, które sami importujemy. Restauracja przyjazna PSOM. Czynna codziennie 12.00-20.00 (lub do ostatniego gościa).

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

N31 restaurant by Robert Sowa, Nowogrodzka 31, Warszawawięcej

N31 restaurant&bar to autorska restauracja mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Podstawą są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób. Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe są odzwierciedleniem pasji, z jaką tworzymy nasze dania. Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesnego miejsca. Współpracujemy z najlepszymi dostawcami, a otwarta kuchnia podkreśla nasz bliski kontakt z każdym gościem. Położenie restauracji w samym centrum Warszawy, w otoczeniu hoteli i z widokiem na symbol stolicy, jakim niewątpliwie jest Pałac Kultury są doskonałą wizytówką i zaproszeniem do odwiedzenia naszego przepełnionego smakami miejsca.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Dziupla Dorota i Jacek Zawadzcy, Falińskiego 6a, Truskaw k/ Warszawywięcej

Dziupla to maleńka myśliwska restauracyjka położona w otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego. Prowadzimy ją rodzinnie od 1992 roku. Na co dzień króluje u nas dziczyzna - Tatar z łosia ( a nie łososia), sarna, jeleń z okolicznych lasów, a od święta Gęś:) Wszystkie dania przygotowujemy w Dziupli z naturalnych składników ( marynaty, sosy, ciasta, pierogi, pyzy ) - nie korzystamy z półproduktów. Dbamy o interesujący wybór napojów zimnych, ciepłych i gorących... Gdy do tego dodamy nastrój oryginalnego wnętrza - na co składają się lata kolekcjonowania, dbania, dekorowania... powstaje mieszanka przenosząca Państwa do innego świata - położonego zaledwie 25 km od centrum Warszawy.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →