KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2018r.

AleGloria, Pl. Trzech Krzyży 3, Warszawawięcej

W moich restauracjach gęsina z Kołudy od lat zajmuje miejsce szczególne – nie tylko w menu, ale i w dekoracjach. W wystroju „AleGlorii” gęsi przechadzają się po podłodze wśród truskawkowych drzew już od dziesięciu lat, dlatego obecność polskiej gęsiny w jej karcie jest oczywista. Tegoroczny listopad stał się tu prawdziwym świętem polskiej gęsi, inspirowanym kulinarną filozofią Młodej Polski w jej współczesnym, odrodzonym wydaniu. „AleGlorię” stworzyłam przed laty jako miejsce kultu młodopolskiej sztuki, filozofii i tradycji – również kulinarnej. Ten inspirujący mariaż pozwolił mi odkryć na nowo kuchnię Młodej Polski i przybliżyć moim gościom te nieco zapomniane dziś smaki w nowej, współczesnej odsłonie. Spróbujcie polskiej gęsi z listopadowej karty „AleGlorii”, bo i powodów ku temu jest sporo.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Hotel Kawallo****, Leonów 7a, Słubicewięcej

Restauracja Kawallo słynie z doskonałych dań kuchni polskiej i europejskiej. Zróżnicowane, sezonowe menu oraz oryginalny klimat sprawiają, że jest to znakomite miejsce dla wszelkiego rodzaju uroczystości – zarówno tych rodzinnych i firmowych, jak również spotkań biznesowych. Wszechobecna natura i otaczający hotel las skłaniają ku zdrowemu odżywianiu i są ciągłą inspiracją dla naszego Szefa Kuchni. Dania a la carte to potrawy współgrające ze zmianami pór roku, przygotowywane zawsze ze zdrowych i dostarczanych przez lokalnych dostawców produktów. Ich popisowe połączenia są naszą wizytówką i sprawiają, że restauracja jest wyróżniającym się miejscem na mapie kulinarnej Polski. Wyszukaną kartę dań, doskonale uzupełnią serwowane na miejscu wina.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Kuchnia przy Stajni, Solec 220, Baniochawięcej

Kuchnia przy Stajni to restauracja mieszcząca się w przepięknym ośrodku jeździeckim - Stajnia Chojnów malowniczo położonym jedynie 20km od centrum Warszawy. Święty Marcin to patron nie tylko jesiennych uczt, ale i koni właśnie, gęsina na św. Marcina to już tradycja w naszej restauracji. Tutaj przywita Was domowa kuchnia i atmosfera. A wszyscy wielbiciele koni będą mieli okazje zjeść obiad z widokiem na trenujących jeźdźców. W restauracji nie ma stałego menu, menu jest różnorodne i sezonowe. Można je śledzić na naszej stronie internetowej w zakładce "Menu na tydzień" Do gęsiny polecamy też wspaniały wybór czerwonych win argentyńskich, które sami importujemy. Restauracja przyjazna PSOM. Czynna codziennie 12.00-20.00 (lub do ostatniego gościa).

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Dziupla Dorota i Jacek Zawadzcy, Falińskiego 6a, Truskaw k/ Warszawywięcej

Dziupla to maleńka myśliwska restauracyjka położona w otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego. Prowadzimy ją rodzinnie od 1992 roku. Na co dzień króluje u nas dziczyzna - Tatar z łosia ( a nie łososia), sarna, jeleń z okolicznych lasów, a od święta Gęś:) Wszystkie dania przygotowujemy w Dziupli z naturalnych składników ( marynaty, sosy, ciasta, pierogi, pyzy ) - nie korzystamy z półproduktów. Dbamy o interesujący wybór napojów zimnych, ciepłych i gorących... Gdy do tego dodamy nastrój oryginalnego wnętrza - na co składają się lata kolekcjonowania, dbania, dekorowania... powstaje mieszanka przenosząca Państwa do innego świata - położonego zaledwie 25 km od centrum Warszawy.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Halka po polsku, Puławska 43, Warszawawięcej

PRAWDZIWY SMAK POLSKI, dla Was go chronimy. Restauracja Halka to wyjątkowe miejsce na spotkania rodzinne i biznesowe, oferująca dania polskiej kuchni w jej najlepszym wydaniu ze szczyptą nowoczesności. Starannie dobierane świeże produkty oraz dbałość o ich najlepszą jakość decydują o smakowitości i aromacie naszych dań, a duże porcje zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających Gości. Wieloletnie doświadczenie w gastronomii pozwoliło nam stworzyć restaurację pełną zaangażowanych w swoją pracę specjalistów z pasją gotowania oraz obsługi dbających o Gości z należytą starannością. Jesteśmy dumni z możliwości zaspokajania oczekiwań kulinarnych naszych Gości. Spełniamy potrzeby naszych klientów, tworząc przy tym niezapomnianą atmosferę. Restauracja Halka jest doceniana przez Gości i wielokrotnie nagradzana przez opiniotwórcze media – od czterech lat Złotym Widelcem w plebiscycie „Warszawa od Kuchni” rekomendującym najlepsze warszawskie restauracje. Od 4 lat znajdujemy się w gronie Poland 100 Best Restaurants (dwa widelce w 2014, trzy widelce w 2015,2016,2017) a także otrzymaliśmy „Certyfikat Jakości - Zwycięzca roku 2014, 2015,2016,2017” od portalu Trip Advisor oraz w 2018 za utrzymanie ciągłości jakości potraw i obsługi zostaliśmy wpisani do Galerii Sław TripAdvisor. Restauracja Halka mieści się na Starym Mokotowie przy ul. Puławskiej 43, obok pięknego parku Morskie Oko. Dysponujemy dwiema salami restauracyjnymi, jedną private room, barem i pełnym kwiatów tarasem. Serdecznie zapraszamy Halka Restauracja po polsku ul. Puławska 43, 02-508 Warszawa rezerwacje: tel. 509 593 305 www.restauracjahalka.pl

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Honoratka, ul. Miodowa 14, Warszawawięcej

Restauracja Honoratka Historia tego miejsca sięga 1826 roku. Restauracja "Honoratka" jest jedynym, a zarazem ulubionym, istniejącym do dziś lokalem, w którym często bywał Fryderyk Chopin. W słynnej warszawskiej "Honoratce", której specjalnością była kawa z rumem oraz wykwintne desery, bywali niegdyś oprócz Fryderyka Chopina: Joachim Lelewel, Ksawery Bronikowski, Piotr Wysocki, Zygmunt Krasiński oraz Maurycy Mochnacki. Obecnie serwujemy tradycyjne menu polskie, a także ciekawostki kuchni międzynarodowej. Ku czci mistrza Fryderyka Chopina, przygotowaliśmy okazjonalne menu oraz cykl wieczorów z jego twórczością. Na gości czekają potrawy, desery i trunki według wyszukanych dziewiętnastowiecznych receptur. W duchu maksymy, że muzyka łagodzi obyczaje w tym również umila smaczny posiłek, wyjątkowy nastrój podkreślamy dodatkowo wybitnymi dziełami mistrza. Z racji silnych związków tego miejsca z Chopinem, przygotowaliśmy cykl wystaw związanych z jego życiem i twórczością. "Honoratka" w pięciu salach może pomieścić 200 osób. W okresie letnim mamy również do dyspozycji na obszernym dziedzińcu, piękny, zielony ogród z fontanną, gdzie może biesiadować 120 osób. Dysponujemy także dwiema salami konferencyjnymi na 50 oraz 200 osób. Historyczne położenie Restauracji oraz atrakcyjne ceny sprawiają, iż lokal jest bardzo lubiany przez turystów. Wyjątkowa atmosfera i funkcjonalne wnętrza sprzyjają organizacji imprez rodzinnych, firmowych, turystycznych. W naszej Restauracji wiele miejsc przypomina o obecności Fryderyka Chopina. Jest to doświadczenie niezwykłe i budujące. Jeśli oprócz wspomnienia pysznego posiłku pozostawimy czar i atmosferę tego miejsca, będziemy wiedzieli, że wrócą do nas Państwo jeszcze nie raz.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →