Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2023r.

Restauracja I Kawiarnia Weranda, Konarskiego 9, Bydgoszczwięcej

Weranda położona jest w centrum Bydgoszczy. Z ogromnych okien naszej restauracji roztacza się widok na Park Kazimierza Wielkiego i historyczną, pięknie odrestaurowaną fontannę Potop. Menu Restauracji to połączenie klasycznej i eleganckiej polskiej kuchni z europejskim akcentem. Panuje tu atmosfera bogatego mieszczańskiego domu z okresu belle époque. W Werandzie można skosztować unikatowej polędwicy Kobe, oferujemy wybór z ponad 100 etykiet win i szampanów. Służymy profesjonalną pomocą somelierską w doborze win i alkoholi. W weekendy od 19:00 zapraszamy na wieczory z muzyką fortepianową na żywo. Dysponujemy odrębnymi salami od 6 do 50 gości. Od strony Hotelu posiadamy bezpłatny parking. Do restauracji wejść można przez Hotel Bohema lub od strony parku.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Lokomotywa, Gen. Józefa Chłopickiego 4, Toruńwięcej

Restauracja Lokomotywa to miejsce słynące w Toruniu z wyśmienitej tradycyjnej kuchni polskiej, w którą wplata się szczypta nowoczesności i elementy kuchni świata. Restauracja mieści się murach hotelu Przystanek Toruń. Wnętrze restauracji zostało urządzone z niezwykłą starannością o każdy szczegół, z zachowaniem stylistyki starej kolei. Przebywający tu Goście zachwycają się panującą tu atmosferą oraz wybitną kuchnią serwowaną przez Szefa Kuchni.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja Pałacyk Gozdawa, Łochocin 6, Lipnowięcej

Restauracja w Pałacyku Gozdawa oferuje dania kuchni regionalnej w szczególności : gęsina w sezonie od września do końca grudnia, jagnięcina, dziczyzna. Posiadamy sklepik produktów regionalnych oraz przetwory i garmaż a także wędliny wyrabiane ręcznie na miejscu na potrzeby restauracji, imprez zorganizowanych zamkniętych a także cateringów. Organizujemy także święto gęsiny w listopadzie, jagnięciny w styczniu oraz dziczyzny w październiku. Jesteśmy propagatorami regionalizmu i sezonowości w kuchni polskiej.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Restauracja SEZON, Płocka 18, Fabianki, Szpetal Górnywięcej

Jesteśmy niewielką restauracją, położoną na przedmieściach Włocławkach. Koncepcja naszej kuchni to oferowanie tradycyjnych , polskich dań, w nowoczesnej oprawie. Wariacje na temat tradycyjnej kuchni to podstawa naszego menu. Nazwa zobowiązuje – nasze główne menu zmienia się sezonowo w zależności od aktualnie dostępnych produktów na rynku. Zawsze znajdziecie u nas dania sezonowe. Staramy się współpracować z lokalnymi dostawcami, którzy oferują zdrowe, ekologiczne produkty. Jako właściciele i prowadzący małe gospodarstwa ogrodnicze, dostarczamy do restauracji wiele własnych produktów rolnych. W naszym małym restauracyjnym ogródku uprawiamy świeże warzywa i zioła. Produkujemy własne przetwory, które poza sezonem, pozwalają nam na utrzymanie najwyższej jakości podawanych dań. Staramy się serwować dania nietypowe. Stawiamy na mało popularne, a zarazem zapomniane ryby i mięsa. Od początku naszej działalności związaliśmy się z Kujawsko-Pomorską akcją GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA. Znajdziecie Państwo u nas zarówno specjalne oferty, w okresie listopadowego święta, jak i pozycje poza nim. Nasze gęsi pochodzą od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Staramy się poszerzać naszą ofertę, oczywiście kładą cały czas nacisk na jakość i smak – już wkrótce uruchomimy naszą własną wędzarnię. Zaoferujemy Państwu zarówno produkty z gęsiny takie jak np. półgęsek, wędzone ryby i mięsne smakołyki. Oddajemy Państwu do dyspozycji 4 sale – największa z nich pozwala na przygotowanie spotkania dla ok. 40 osób. Wszystkie są klimatyzowane – latem możecie się cieszyć przyjemnym chłodem. W SEZONIE mogą Państwo wypocząć na świeżym powietrzu oraz zjeść posiłek na naszym tarasie, który już niedługo będzie dostępny nawet w chłodniejsze dni. Potrzebujecie Państwo dyskretnej sali na spotkanie rodzinne, czy też biznesowe – w naszych wnętrzach znajdziecie takie miejsce. Dysponujemy monitorowanym parkingiem.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.