Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2021r.

Gospoda Kruszyna, Świerkowa 2, Kruszynwięcej

Gospoda Kruszyna to miejsce o pięknej historii, tradycyjne, pachnące ziołami i skrzypiące drewnem. Duszą Kruszyny jest kuchnia. To tutaj wyczarowuje się zwykłe i niezwykłe, ale zawsze smaczne potrawy, o których głośno w okolicy. Smakosz klasycznej polskiej kuchni nie zawiedzie się na soczystym i jednocześnie chrupkim schabowym, soczystym udkiem z gęsi, doceni śląskie kluski i przepyszne ziemniaczane placki. Gościa z upodobaniami mniej tradycyjnymi zapraszamy, by skosztował bryzola po parmeńsku z doskonałą firmową surówką. Dla klientów, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy czeka arcypolski żurek z kiełbasą i jajkiem w chlebku, a dla dbających o linię zupa krem ze szpinaku. W Kruszynie znajdą coś dla siebie także admiratorzy potraw z ryb oraz szczególnie znawcy i smakosze naleśników. Wieść niesie, iż na nie właśnie specjalnie wybierają się do nas całe rodziny, także konkurencji. Miejsce zobowiązuje, skoro więc Gospoda mieści się w pobliżu Bolesławca – miasta ceramiki - potrawy serwowane są na oryginalnej bolesławieckiej ceramice. Zapraszamy do Kruszyny!

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Pałac Łagów, ul. Strumykowa 22, Łagówwięcej

Zapraszamy Was do podróży kulinarnej po smakach polskich i europejskich w nowoczesnej odsłonie. Dania w naszej restauracji wpisują się w trend kuchni fusion z elementami kuchni molekularnej. Smaki w naszej kuchni tworzą nową, wyjątkową jakość. Mamy nadzieję, że odnajdą tu Państwo swoje ulubione danie. Życzymy, aby chwile, które spędzą Państwo w historycznym otoczeniu, były niezapomniane i przyjemne. O Państwa kulinarne doznania zadba nasz Szef kuchni Gracjan Groberski

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.