Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsie nóżki zapiekane w cieście- danie konkursowe „ Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”

Przedstawiamy także autorski przepis naszego kucharza Michała Batko na konkurs:
„ Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”


Gęsie nóżki zapiekane w cieście

Składniki:

Gęsie udka 1,3 kg (3 szt.)
Ziemniaki 0,5 kg
Cebula 0,15 kg
Czosnek
Majeranek
Sól
Pieprz

Ciasto:

Mąka pszenna 0,6 kg
Jaja 1 całe i 4 żółtka
Masło 0,3 kg
Proszek do pieczenia 0,01 kg
Śmietana 18% 200ml
Bułka tarta
Sól

Mus:

Śliwki 1,5 kg
Jabłka 0,3 kg
Sok z cytryny
Cukier
Masło 0,1 kg

Wykonanie:

Gęsie udka opłukać, wysuszyć, natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie umieścić w brytfannie i włożyć do piekarnika bez przykrycia (temp. 180° C) na pół godziny.
Gdy udka się lekko zrumienią podlać je wodą (ok. 400 ml), przykryć i kontynuować pieczenie w temp. 165° C przez około 3 godziny. Co jakiś czas podlewać gęsinę wytopionym tłuszczem i ewentualnie uzupełniać odparowany płyn.
W międzyczasie z podanych składników zagnieść półkruche ciasto i wstawić do lodówki. Śliwki i obrane, starte jabłka udusić na maśle na wolnym ogniu. Gdy owoce się rozgotują przetrzeć przez gęste sito, przyprawić cukrem i sokiem z cytryny. Mus powinien mieć zdecydowany wytrawny smak.
Gdy gęsina jest już miękka i bez trudu odchodzi od kości, wyciągamy brytfannę z pieca i czekamy aż mięso nieco ostygnie. Następnie oddzielamy je od kości i przekładamy do osobnego naczynia. Wrzucamy tam również cebulę pokrojoną w piórka. Tortownicę o wymiarach (śr. 24 cm ,
wys. 6 cm) natłuścić i wyłożyć pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ok. 4 mm) i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy, tak aby ciasto nieco wystawało ponad brzeg. Wysypać dno niewielką ilością bułki tartej. Formę odstawić w chłodne miejsce. Resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek (ok 4 mm.).
Surowe ziemniaki pokroić przy pomocy szatkownicy do warzyw na plasterki (ok. 1 mm.). Następnie szybko połączyć je z mięsem i cebulą, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz dodać pewną ilość sosu i tłuszczu z brytfanny (ok. 1/3 objętości) i dokładnie
Przepis autorski - kucharz z restauracji W Starej Kuchni - Michał Batko

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.