Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina 2018

Od 5 listopada zapraszamy na dania z gęsiny. W tym roku proponujemy menu obejmujące 4 pozycje:
1. Flaczki z żołądków gęsich z warzywami, imbirem i papryką, podane z chrupiącą bułką - 10zł
2. Wolno pieczona noga gęsia, chutney z dyni, śliwki i cydru, glazurowane buraczki w palonym maśle, ziemniaki gratin - 37zł
3. Wątroba gęsia SV bastowana w maśle, pieczona cebula i jabłko, puree z koprem - 17zł
4. Pierogi z gęsiną kraszone cebulką - 16zł

Zapraszamy!

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.