Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Karczma Gęsia Szyja

Typ lokalu:

karczma

Kuchnia dominująca:

Polska

Adres strony WWW:

Rezerwacje w restauracji:

56 621-12-49

Liczba miejsc dla gości:

90

Opis:

Karczma Gęsia Szyja to niepowtarzalne miejsce, w samym centrum Torunia, którego nie sposób pominąć przy okazji wizyty w grodzie Kopernika. Na toruńskim rynku gastronomicznym jesteśmy od 2004 roku. Nasza kuchnia jest bardzo ceniona i chętnie odwiedzana przez przedstawicieli kultury, sztuki i biznesu. Wielu z nich zostało uwiecznionych na fotografiach, które tworzą dzisiaj pokaźną galerię, znajdującą się wzdłuż schodów prowadzących do restauracji. Przygotowywanie wykwintnych tradycyjnych polskich potraw na oczach klienta (live cooking) jest specjalnością naszej kuchni, co ukazujemy jako niewątpliwą zaletę miejsca, w którym się znajdujemy. Warto podkreślić, że korzystamy z prawdziwego węglowego grilla. W bogatym menu znajdziecie Państwo potrawy inspirowane tradycyjną polską kuchnią, wzbogacone przez naszych Mistrzów kuchni o szczyptę nowoczesności i światowości. Wspaniały aromat przygotowywanych potraw oraz niepowtarzalny wystrój karczmy wprowadzi Państwa w doskonały nastrój podczas oczekiwania na zamówione potrawy. Karczma Gesia Szyja is a unique place in the centre of Torun. It is a place you shouldn't miss when visiting our city. We've been on a local market since 2004. Our kitchen is valued and very often visited by artists, businessmen and celebrities. Many of them were photographed and placed in our large customer gallery which you can view by the stairs on the way to the restaurant. Speciality of our kitchen is ”live cooking” for which we use a real coal grill. In our abundant menu you will find dishes inspired by Polish traditional cuisine enriched by our chefs with a touch of modernity. Admirable aroma of the prepared dishes and unrepeatable décor will improve your mood and appetite while waiting for your meal.

Aktualności restauracji:

Adres:

Podmurna 28,
87-100 Toruń
woj. Kujawsko-Pomorskie

Opinie gości

ewa (Małki)
Piękny wystrój, wszystko dopracowane w najmniejszym szczególe, z chęcią spędzam tam czas i zapraszam tam znajomych. Dania wysmienite, strasznie duże porcje za przystępną cenę, bardzo apetyczne, smaczne przyrządzone ze smakiem i z pomysłem. Kiedy otrzymaliśmy danie z chłopakiem nie wiedzieliśmy czy to jest dlatego,że było tak pieknie podane a na talerzu wszystko mialo swoje miejsce. Polecam jak najbardziej,świetny klimat, miła obsługa i wysoka klasa restauracji.
Anna (Lipno)
Do Karczmy Gęsia Szyja mieszącej się w Toruniu wybrałam się z przyjaciółmi. Już wcześniej słyszałam, że można tam smacznie i niedrogo zjeść. – zresztą lokal w którym jadł sam Michał Żebrowski – nie może być zły :-)
Wnętrze Karczmy jest przytulne, wybraliśmy stolik i złożyliśmy zamówienie – a że jest oferta specjalna – Dni Gęsiny – wzięliśmy tzw. „Niezłą sztukę” – czyli gęś dla 4 osób.
Na zamówienie troszkę trzeba było poczekać, ale w tym czasie zwiedzaliśmy wystawę składająca się ze zdjęć, znanych osób, które jadły właśnie w Karczmie prowadzących do restauracji. Niewątpliwym plusem jest to, że można również obserwować jak przygotowywane są posiłki tzn. live cooking :-) . Otrzymaliśmy zamówienie, czyli gęś nadziewaną owocami na kapuście modrej duszonej oraz kopytka, do tego zestawu polecono nam również w promocyjnej – wino.
Wszyscy moi przyjaciele zachwycili się gęsią, która była odpowiednio upieczona – owoce dawały jej ciekawy posmak. Do gęsi w zestawie otrzymaliśmy również kopytka, które tak naprawdę nie były potrzebne, ponieważ już samą gęsią można się było najeść do syta.
W Karczmie Gęsia Szyja spędziliśmy bardzo miło czas przy winie i gęsinie – gorąco polecam!

Dodaj opinię

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.