Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

WunderBAR

Typ lokalu:

restauracja

Kuchnia dominująca:

niemiecka

Adres strony WWW:

Rezerwacje w restauracji:

32 781 76 90 508 133 973

Liczba miejsc dla gości:

50

Opis:

Mamy już 15 lat, ale mamy APETYT na więcej ! WunderBAR z założenia jest niemiecką restauracją, ale w naszej karcie nie brakuje dań z kuchni polskiej, śląskiej, czy też europejskiej. Nakarmimy również wegetarianina i osobę skrupulatnie liczącą kalorie. Lejemy prosto z beczki 2 wspaniałe bawarskie piwa: Paulaner Hefe Weissbier i Weihenstephan Pils. Kochamy sezonowość polskich produktów. Jest czas w naszej restauracji na truskawki, jagody, szparagi, rabarbar, rydze... Jest czas na boski OKTOBERFEST, który organizujemy już od 15 lat. Jest i czas na GĘSI. Co roku od 11 listopada pieczemy wspaniałe GĘSI - BIAŁE KOŁUDZKIE i uwielbiamy jak nasi goście "ustawiają się gęsiego", po to by raz w roku zasiąść do stołu i zasmakować gęsich przysmaków. Wzrusza nas tradycja śląskich, rodzinnych obiadów. Co niedzielę zapraszamy na rosół, roladę wołową z modrą kapustą i szarlotkę. Wraz z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca otwieramy urokliwy ogródek: sadzimy kwiaty i proponujemy nowe menu oparte na produktach z naszego lokalnego ryneczku. Do smacznego zobaczenia !

Adres:

ul. Plebiscytowa 2,
40-035 Katowice
woj. Śląskie

Opinie gości

Kasia (Sosnowiec)
To nasz trzeci sezon z gęsiną w WunderBAR. Co roku restauracja zaskakuje nowymi pomysłami.Tym razem zdecydowaliśmy się przetestować kartę z gęsimi przekąskami. I to był świetny wybór. Na rozgrzewkę krupnik na gęsich żołądkach - w zupie znajdowały się kawałki żołądków, co czyniło ją jeszcze ciekawszą i pożywną. Potem przyszedł czas na pasztet z gęsi w towarzystwie przesmażonych cząstek jabłka, żurawiny i tostu - świetna przekąska, pasztet pełen smaku. Kolejne podejście to pierogi z kaszą gryczaną i gęsią wątróbką - również bardzo pyszne. Ale nasze serca podbiły wątróbki gęsie smażone w maladze z bakaliami. Danie serwowane z chałką jest idealnym antidotum na jesienną aurę. Chętnie na nie wrócimy. Poczęstowano nas półgęskiem, kaszanką z gęsiną i sosem śliwkowym. Bardzo ciekawe smaki. Nie jesteśmy fanami kaszanki, ale to było coś pysznego! Chciałoby się jeszcze wrócić do WunderBAR na całą gęś nadziewaną kapustą kiszoną i grzybami, podawaną z kluskami śląskimi - ale jak, jak odmówić sobie takich zgrabnych przekąsek?

Dodaj opinię

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.