Gęś "po mojemu" - Joanna Krzewińska
Gęś dokładnie umyć i osuszyć.Odciąć kuper i szyję. Ułożyć nagrzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąćmięso od...
Gęś dokładnie umyć i osuszyć.Odciąć kuper i szyję. Ułożyć nagrzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąćmięso od...
Dynie kroimy w cienki płatki marynujemy z rozmarynem, czosnkiem, olejem i czerwonym pieprzem. Odstawiamy na 15 min Pierś gęsi...
Gęsie szyje i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy...
Wątróbki oczyszczamy z błon i żył, kroimy na równe części i pozostawiamy na noc namoczone w mleku w lodówce....
Gęś sprawiamy i myjemy. Ostrym nożem rozcinamy z tyłu skórę równym, podłużnym nacięciem i luzujemy (wyjmujemy kości i...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.