Wątróbkę pokroić na plastry (około 1,5 cm grubości). Delikatnie oprószyć mąką. Na patelnię wyłożyć pół porcji masła i podgrzać, tak, by go nie przypalić. Smażyć wątróbkę 30 sekund z każdej strony. Należy bardzo uważać, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego procesu smażenia. Zdjąć wątróbkę z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić resztę masła wraz z octem balsamicznym i owocami leśnymi. Intensywnie mieszać, by wydobył się płyn i powstał sos. Plastry wątróbki polać sosem wedle uznania i cieszyć się smakiem! Danie dobrze komponuje się z sałatą, karmelizowanymi jabłkami, puree jabłkowym itp.
Smacznego! Kali orexi!
.Składniki:
1 wątróbka gęsia
180 gram masła
2 łyżki octu balsamicznego z granatu
200 gram owoców leśnych
sól i pieprz
odrobina mąki
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.