Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2018

TEO VAFIDIS – Wątróbka gęsia z octem balsamicznym z granatu

7 lat temu

Wątróbkę pokroić na plastry (około 1,5 cm grubości). Delikatnie oprószyć mąką. Na patelnię wyłożyć pół porcji masła i podgrzać, tak, by go nie przypalić. Smażyć wątróbkę 30 sekund z każdej strony. Należy bardzo uważać, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego procesu smażenia. Zdjąć wątróbkę z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić resztę masła wraz z octem balsamicznym i owocami leśnymi. Intensywnie mieszać, by wydobył się płyn i powstał sos. Plastry wątróbki polać sosem wedle uznania i cieszyć się smakiem! Danie dobrze komponuje się z sałatą, karmelizowanymi jabłkami, puree jabłkowym itp.

Smacznego! Kali orexi!

.

Składniki

Składniki:

1 wątróbka gęsia

180 gram masła

2 łyżki octu balsamicznego z granatu

200 gram owoców leśnych

sól i pieprz

odrobina mąki

.

Inne przepisy