Przepis stanowi część zestawu 3 potrawy z 1 gęsi autorstwa Joanny Jakubiuk
Przepisy wchodzące w skład propozycji:
Rolada z gęsi z gruszką, rozmarynem o pigwówką
Smarowidło z gęsich udek z żubrówką
Rosół z pieczonej gęsi z pierożkami z wędzoną śliwką
Filet z gęsi od strony mięsa natrzeć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć rozmarynem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Podzielić na ósemki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z łyżką syropu z orzechów. (lub miodu) Wrzucić kilka kawałków gruszek i obsmażyć owoce z obu stron aż się delikatnie skarmelizują. Pod koniec wlać połowę pigwówki i podpalić. Filety ułożyć skórą do dołu. Na wierzchu ułożyć smażone gruszki i cienkie plasterki marynowanych orzechów. Filety złożyć jeden i mocno owinąć brzegami skóry tak aby powstała rolada. Związać ją mocną nicią lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na suchej patelni przez kilka minut po każdej ze stron (zebrać tłuszcz który wytopi się w trakcie smażenia, przyda się do polewania rolady w piekarniku) Ułożyć roladę na blasze, obłożyć pozostałymi gruszkami i kilkoma gałązkami rozmarynu i szałwi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 3 godzin podlewając co jakiś czas tłuszczem który się wytopi ze skóry. Mięso zachowa wtedy swoją soczystość. W połowie pieczenia wyjąć gruszki. Przełożyć do rondelka. Dodać pigwę w syropie. Dolać pigwówkę, białe wino i 2 –3 łyżki gęsiego tłuszczu spod rolady. Dusić kilka minut. Zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku szczyptą soli, kilkoma listkami rozmarynu i odrobiną syropu z orzechów. Upieczoną roladę odłożyć na kilka minut żeby mięso odpoczęło i wszystkie soki zatrzymały się w środku i nie wyciekły podczas krojenia. Usunąć nici lub wykałaczki i pokroić mięso na plastry. Podawać polane gruszkowym sosem z pęczakiem* który ma lekki orzechowy smak J
*do wody w której będzie gotował się pęczak dodać gałązkę rozmarynu a przed podaniem pęczak wymieszać z łyżką masła
.Podwójny filet z gęsi ze skórą
Kilka gruszek
Łyżka pigwy w syropie
Kawałek masła
Kilka gałązek szałwii
Kilka gałązek tymianku
Kilka marynowanych orzechów włoskich w syropie
100 ml pigwówki (mocnej)
100 ml białego wina
Sól
Czarny pieprz
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.