Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

ROLADA Z GĘSI Z GRUSZKĄ ROZMARYNEM i PIGWÓWKĄ

11 lat temu

Przepis stanowi część zestawu 3 potrawy z 1 gęsi autorstwa Joanny Jakubiuk

Przepisy wchodzące w skład propozycji: 

Rolada z gęsi z gruszką, rozmarynem o pigwówką
Smarowidło z gęsich udek z żubrówką
Rosół z pieczonej gęsi z pierożkami z wędzoną śliwką

 

Filet z gęsi od strony mięsa natrzeć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć rozmarynem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 24 godziny.  Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Podzielić na ósemki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z łyżką syropu z orzechów. (lub miodu) Wrzucić kilka kawałków gruszek i obsmażyć owoce z obu stron aż się delikatnie skarmelizują. Pod koniec wlać połowę pigwówki i podpalić. Filety ułożyć skórą do dołu. Na wierzchu ułożyć smażone gruszki i cienkie plasterki marynowanych orzechów. Filety złożyć jeden i mocno owinąć brzegami skóry tak aby powstała rolada. Związać ją mocną nicią lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na suchej patelni przez kilka minut po każdej ze stron (zebrać tłuszcz który wytopi się w trakcie smażenia, przyda się do polewania rolady w piekarniku) Ułożyć roladę na blasze, obłożyć pozostałymi gruszkami i kilkoma gałązkami rozmarynu i szałwi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 3 godzin podlewając co jakiś czas tłuszczem który się wytopi ze skóry. Mięso zachowa wtedy swoją soczystość. W połowie pieczenia wyjąć gruszki. Przełożyć do rondelka. Dodać pigwę w syropie. Dolać pigwówkę, białe wino i 2 –3 łyżki gęsiego tłuszczu spod rolady. Dusić kilka minut. Zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku szczyptą soli, kilkoma listkami rozmarynu i odrobiną syropu z orzechów. Upieczoną roladę odłożyć na kilka  minut żeby mięso odpoczęło i wszystkie soki zatrzymały się w środku i nie wyciekły podczas krojenia. Usunąć nici lub wykałaczki i pokroić mięso na plastry. Podawać polane gruszkowym sosem z  pęczakiem* który ma lekki orzechowy smak J

 

 *do wody w której będzie gotował się pęczak dodać gałązkę rozmarynu a przed podaniem pęczak  wymieszać z łyżką masła

.

Składniki

Podwójny filet z gęsi ze skórą

Kilka gruszek

Łyżka pigwy w syropie

Kawałek masła

Kilka gałązek szałwii

Kilka gałązek tymianku

Kilka marynowanych orzechów włoskich w syropie

100 ml pigwówki  (mocnej)

100 ml białego wina

Sól

Czarny pieprz

.

Inne przepisy