Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

ROBERT SOWA – ŻOŁĄDKI GĘSIE Z CHORIZO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I KAPARAMI

5 lat temu

Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki .  Następnie dodajemy kapary, oliwki, pomidory i masło. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowane żołądki  podajemy w miseczkach i dekorujemy  świeżymi ziołami.

.

Składniki

  • 16 ugotowanych  i oczyszczonych żołądków gęsich  
  • 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy chorizo
  • olej z suszonych pomidorów
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 pokrojone w plasterki marynowane ząbki czosnku Smak
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 pokrojonych zielonych oliwek
  • 6 pokrojonych czarnych oliwek
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól morska z chili, kolorowy pieprz
  • do dekoracji: świeże zioła  
.

Inne przepisy