Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry, oprószyć mąką i szybko obsmażyć na smalcu gęsim, na gorącej patelni; lekko posolić. Smażone wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze (lub patelni) chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.