Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2018

Robert Makłowicz – Chrupka pierś z gęsi z patelni na azjatyckiej sałacie z sosem pomarańczowo imbirowym

7 lat temu

1. Technika przygotowania: Pierś umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 140” przez 25-30 min. Wyciągnąć, obsmażyć przed wydaniem na zimnej patelni od strony skóry, na złoto brązowy kolor, następnie obrócić. Zdjąć z ognia, popieprzyć. Pokroić w plasterki, ułożyć na makaronie wymieszanym z sosem oraz warzywami.

2. Do marchwi i ogórka użyj obieraczki „julienne” lub pokroić, tak, aby otrzymać cienkie, zapałki. Paprykę pokrój w paseczki. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (po prostu zalej wrzątkiem). Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pokruszone orzeszki i kolendrę. Dodaj kiełki soi. Wymieszaj


3. Technika przygotowania sosu:


Do rondelka wlać łyżeczkę oleju z prażonego sezamu. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód, gotować przez 1 minutę. Ostudzić


4. W naczyniu wymieszaj makaron z warzywami i sosem pomarańczowo – imbirowym.
5. Upieczoną pierś, wyciągnij z folii, pokrój w plasterki
6. Na talerzu ułóż makaron z wymieszanymi warzywami i sosem, następnie obłóż plasterkami pokrojonej gęsi, podawaj.

.

Składniki

Składniki na 8 porcji degustacyjnych

 1x pierś z gęsi ze skórą bez kości 300g

Sól, pieprz

200 g makaronu ryżowego

1 ogórek

1 marchewka

1 czerwona papryka

1 garść kiełków soi

1 garść orzeszków ziemnych

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

3 łyżki świeżej posiekanej kolendry

1 łyżka sosu sojowego

1 pakiecik brązowego cukru

Folia aluminiowa

Składniki na sos:

 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu

1 papryczka chili

2 cm kawałek imbiru

1 cebulka szalotka

1/2 łyżeczki kurkumy

sok z 1 pomarańczy

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka miodu

.

Inne przepisy