Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

PHILLIPPE ABRAHAM – KROKIETY Z KONFITOWANYM UDKIEM GĘSIM, MUS Z JABŁEK Z KURKUMĄ I PIKLOWANĄ CZERWONĄ CEBULA

5 lat temu

SPOSÓB WYKONANIA PIKLI:

Obrać i pokroić w cienkie paski cebulę i umieścić w naczyniu, w którym będzie się marynować. Ugotować zalewę: wodę, cukier, ocet, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy wywar się zagotuje, dolać go do czerwonej cebuli. Po 24 godzinach pikle są już gotowe.

SPOSÓB WYKONANIA MUSU JABŁKOWEGO:

Obrać jabłko i pokroić na ćwiartki. Dodać masło i kurkumę. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu jabłko zmiksować do konsystencji musu.

SPOSÓB WYKONANIA UDEK GĘSICH:

Oddzielić mięso od kości konfitowanego udka gęsi (poszarpać). Dodać połowę musu z jabłka, wymieszać do jednolitej konsystencji i formować kulki o średnicy 3 cm. Zostawić kulki na co najmniej godzinę w lodówce. Po godzinie panierować kulki dwa razy w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na głębokim gęsim tłuszczu na złoty kolor. Po smażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Po usmażeniu dodać kropkę musu jabłkowego oraz cebulę piklowaną.

.

Składniki

  • 2 konfitowane udka z gęsi
  • 4 jabłka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • pikle cebuli (marynata do cebuli: 100 g czerwonej cebuli, 100 g wody, 50 g octu winny czerwony, 50 g cukru, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie)
.

Inne przepisy