Obrać i pokroić w cienkie paski cebulę i umieścić w naczyniu, w którym będzie się marynować. Ugotować zalewę: wodę, cukier, ocet, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy wywar się zagotuje, dolać go do czerwonej cebuli. Po 24 godzinach pikle są już gotowe.
Obrać jabłko i pokroić na ćwiartki. Dodać masło i kurkumę. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu jabłko zmiksować do konsystencji musu.
Oddzielić mięso od kości konfitowanego udka gęsi (poszarpać). Dodać połowę musu z jabłka, wymieszać do jednolitej konsystencji i formować kulki o średnicy 3 cm. Zostawić kulki na co najmniej godzinę w lodówce. Po godzinie panierować kulki dwa razy w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na głębokim gęsim tłuszczu na złoty kolor. Po smażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Po usmażeniu dodać kropkę musu jabłkowego oraz cebulę piklowaną.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.