Gęsinę pokroić i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć, dodać do wywaru pokrojoną marchewkę, fasolkę i pomidora. Gdy pomidor zmięknie należy go wyjąć i zmiksować z cebulą, czosnkiem i papryczką chipotle. Gdy warzywa się ugotują, dodać kawałki gęsiny i zmiksowaną pastę pomidorową. Całość doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę ciecierzycy z puszki.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.