Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

MARLENA CICHOCKA – MEKSYKAŃSKA ZUPA Z GĘSINĄ, NA BAZIE PAPRYKI CHIPOTLE

5 lat temu

Gęsinę pokroić i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć, dodać do wywaru pokrojoną marchewkę, fasolkę i pomidora. Gdy pomidor zmięknie należy go wyjąć i zmiksować z cebulą, czosnkiem i papryczką chipotle. Gdy warzywa się ugotują, dodać kawałki gęsiny i zmiksowaną pastę pomidorową. Całość doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę ciecierzycy z puszki.

.

Składniki

  • 300 g gęsiny
  • 4 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chipotle
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • puszka ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskie
.

Inne przepisy