mięso z gęsi dzielimy na włókna, przesmażamy z cebula i czosnkiem posiekanym oraz siekanymi grzybami (uprzednio ugotowanymi) . na karmelu przesmażamy surową żurawine podlewamy octem i winem . Redukujemy. Do ciata francuskiego wkładaamy farsz sklejamy i pieczemy 15 min w 200 stopniach. Podajemy na sosie żurawinowym
.Gęsina z rosołu ciasto francuskie grzyby cebula czosnek jajko żurawina czerwone wino cukier ocet winny
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.