Rosół:
Korpus gęsi płuczemy zalewamy go wodą ok 4 litrów
Warzywa obieramy i płuczemy i dodajemy do korpusu razem z przyprawami.
Wstawiamy na gaz do momentu zagotowania, po zagotowaniu szumujemy(ściągamy zdenaturowane białko z wierzchu wywaru) i zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy tak do momentu aż warzywa nie będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ale nie cedzimy od razu tylko pozwalamy rosołowi się uspokoić gdyż wtedy nabierze klarownego wyrazu, następnie wyciągamy warzywa, korpus i cedzimy przez sitko o drobnych oczkach z bawełnianą czystą chustą.
Jabłkowe kluski:
Jabłko obieramy, wydrążamy blendujemy na puree.Dodajemy mąkę,jajko,mleko roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstego ciasta,
Zagotowujemy wodę, sól dodajemy do wrzątku, i wykładamy kluski przez specjalne sitka do klusek lub za pomocą łyżeczki.
Ugotowane kluski nakładamy na spód głębokiego talerza dodajemy pokroją w bardzo drobną kostką marchew z rosołu zalewamy powoli gorącym rosołem by kluski pozostały w jednym miejscu.
Autor: Restauracja Pastela
http://czasnagesine.pl/restauracje/178/pastela-restaurant-cafe
Składniki:
-1 Porcja rosołowa z gęsi
-5 marchwi
-2 selery
-1 koper włoski
-4 pietruszki
-1/4 główki kapusty
-cebula,czosnek wedle uznania
-sól,pieprz czarny ziarno,liść laurowy
Jabłkowe kluski:
Składniki:
-1 jabłko twarde i kwaśne
-mąka pszenna
– 1 jako wiejskie
-1 łyżeczka masła
-mleko
-odrobina soli
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.