Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Gęsi rosół z jabłkowymi kluskami

11 lat temu

Rosół:

Korpus gęsi płuczemy zalewamy go wodą ok 4 litrów

Warzywa obieramy i płuczemy i dodajemy  do korpusu razem z przyprawami.

Wstawiamy na gaz do momentu zagotowania, po zagotowaniu szumujemy(ściągamy zdenaturowane białko z wierzchu wywaru) i zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy tak do momentu aż warzywa nie będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ale nie cedzimy od razu tylko pozwalamy rosołowi się uspokoić gdyż wtedy nabierze klarownego wyrazu, następnie wyciągamy warzywa, korpus i cedzimy przez sitko o drobnych oczkach z bawełnianą czystą chustą.

Jabłkowe kluski:

Jabłko obieramy, wydrążamy blendujemy na puree.Dodajemy mąkę,jajko,mleko roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstego ciasta,

Zagotowujemy wodę, sól dodajemy do wrzątku, i wykładamy kluski przez specjalne sitka do klusek lub za pomocą łyżeczki.

 Ugotowane kluski nakładamy na spód głębokiego talerza dodajemy pokroją w bardzo drobną kostką marchew z rosołu zalewamy powoli gorącym rosołem by kluski pozostały w jednym miejscu.

 

Autor: Restauracja Pastela
http://czasnagesine.pl/restauracje/178/pastela-restaurant-cafe 

.

Składniki

Składniki:

-1 Porcja rosołowa z gęsi

-5 marchwi

-2 selery

-1 koper włoski

-4 pietruszki

-1/4 główki kapusty

-cebula,czosnek wedle uznania

-sól,pieprz czarny ziarno,liść laurowy


Jabłkowe kluski:

 

Składniki:

-1 jabłko twarde i kwaśne

-mąka pszenna

– 1 jako wiejskie

-1 łyżeczka masła

-mleko

-odrobina soli

.

Inne przepisy