Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Gęś po staropolsku

12 lat temu

Z oczyszczonej gęsi usunąć kości oraz nadmiar tłuszczu. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na ok. 4 godziny. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę, cebulę, wątróbkę, cielęcinę i tłuszcz gęsi przemielić w maszynce. Grzyby ugotować na rosole (lub kostce rosołowej), ostudzić, drobno posiekać, dodać do zmielonej masy, a następnie wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gęś napełnić farszem, zaszyć i uformować. Włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem z gęsi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200˚C bez przykrycia. Gdy gęś się zarumieni przykryć i piec ok. 3 godziny. Gęś od czasu do czasu polewać powstałym w brytfannie tłuszczem. Upieczoną gęś wyjąć, pokroić na plastry, oblać powstałym sosem z pieczenia.

.

Składniki

1 Gęś w całości z podrobami sól, pieprz, majeranek Farsz: 500 g cielęciny wątróbka z gęsi grzyby suszone 1 cebula 1 bułka zwykła mleko 2 jajka gałka muszkatołowa

.

Inne przepisy