Gęś podziel na osiem części, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż w dużym garnku, dodaj gęś, pomidory, imbir, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Dolej wody oby gęś była przykryta, duś na małym ogniu około trzech godzin. Dopraw do smaku. Smacznego :)
.1 gęś 1 kg pomidorów 250 g. Cebuli 5 cm. posiekanego imbiru Sól, pieprz do smaku Do podania : czarny i biały ryż ugotowany na sypko sałata z sosem vinaigrette
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.