Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Gęś pieczona z sosem winnym i kluskami szpinakowymi

12 lat temu

Cebulę i czosnek obrać i pokroić na grubsze cząstki, jabłka wydrążyć i pokroić na ósemki. Przygotować ze wszystkich składników zalewę. Tak przygotowaną zalewą zalewamy pierś z gęsi, którą to trzeba pozostawić na dwie doby. Tak zapeklowane mięso nacieramy majerankiem i obsmażamy z obydwu stron. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, gdzie wkładamy warzywa z zalewy, dolewamy wodę i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Sos, Karmelizujemy cukier, podlewamy winem i wrzucamy pokrojone w drobne cząstki jabłka, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy troszkę warzyw i sosu pozostałego z pieczenia mięsa całość podsmażamy a następnie miksujemy i całość doprawiamy do smaku. Kluseczki szpinakowe: Jajko rozbijamy i mieszamy ze szpinakiem, dolewamy mleka i chwilę ubijamy, dodajemy mąkę i sodę i robimy ciasto gęstości na kluski kładzione. Do gotującej się wody wkładamy łyżką nie duże kluski i gotujemy około 3 minut. Ugotowane kluski przekładamy do dużego naczynia nie doprowadzając do ich klejenia się. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z pokrojonym boczkiem. Do tak podsmażonej cebulki z boczkiem dodajemy ugotowane kluski podlewając całość mlekiem cały czas mieszając pod koniec smażenia dodajemy śmietany i chwilę redukujemy, następnie doprawiamy do smaku.

.

Składniki

Pierś z gęsi ok. 1kg Czerwone wytrawne wino 3 Jabłka 0,5 kg cukru Zalewa do mięsa: Cebula – 2szt. Czosnek – 5-6 ząbków Jabłka – 3 szt. Zioła Prowansalskie Kilka ziaren jałowca Kilka ziaren ziela angielskiego Listek Laurowy – 2-3 szt Majeranek Ocet – ¼ l Woda Sól, pieprz Kluseczki szpinakowe: 0,5kg mąki 1 jajko 10g szpinaku krojonego 1 łyżeczka sody ¾ szklanki mleka 1 cebula 15 g wędzonego boczku Śmietana 18%

.

Inne przepisy