Wymienione przyprawy mieszamy na jednolitą masę i dokładnie smarujemy nią wcześniej umytą i wyczyszczoną gęś. Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy suszone grzyby (może być podgrzybek), cebulę posiekaną w kostkę i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy dokładnie i faszerujemy gęś. Tak przygotowaną wstawiamy do gęsiarki, obsmażamy z obu stron, podlewamy delikatnie bulionem, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 st C) na ok. 2,5 godziny.
.– Gęś Przyprawy: – Tłuszcz gęsi – Pieprz – Sól – Papryka czerwona słodka – Posiekany czosnek – Majeranek
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.