Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2016

Gęś confit, czerwona kapusta i emulsja ziemniaczana z gorczycą

9 lat temu

Udka i piersi gęsie ułóż w misce dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
W garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Olej nie powinien się gotować, tylko delikatnie mrugać. Trzymaj mięso w garnku przez około 2 godziny. Po tym czasie powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Udka można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie, a skórka chrupiąca.

Kapustę wsadź do garnka, dodaj liść laurowy, ocet, cukier, sól i wodę. Duś pod przykryciem około 10 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Delikatnie zrumień na nim czerwoną cebulę, następnie wsyp mąkę. Kiedy powstanie lekko złota zasmażka, dodaj miód pitny, gryczany, sos sojowy oraz żurawinę. Dodaj czerwoną kapustę wraz z płynem i gotuj na małym ogniu do miękkości kapusty. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki podziel na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Przełóż do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości, posól. Gotuj pod przykryciem 25 minut, do miękkości. Po tym czasie odlej pozostałą wodę, odstaw garnek z ziemniakami na gorący jeszcze palnik i odparuj nadmiar wody przez 1 minutę. Następnie dodaj mleko, masło oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksuj lub utłucz na gładkie purée. Dodaj musztardę i jeszcze raz wymieszaj.

Danie prezentowane przez Jakuba Kuronia na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

.

Składniki

Gęś:
2 udka i 2 piersi z gęsi
1 l oleju roślinnego
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
2 liście laurowe
1 główka czosnku
Kapusta:
800 g poszatkowanej drobno kapusty czerwonej
1 liść laurowy
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
2 łyżki masła
2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
1 łyżka mąki pszennej
100 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
50 g suszonej żurawiny, wcześniej namoczonej w wodzie lub miodzie pitnym
sól, pieprz
Ziemniaki:
700 g obranych ziemniaków
1/3 szklanki mleka
20 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
sól

.

Inne przepisy