Pierś z gęsi nacinamy od strony skóry tworząc kratkę. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni kładąc skórą do źródła ciepła. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu spod skóry piersi kaczki. Przewracamy filet na drugą stronę i podsmażamy. Obracamy z powrotem na skórę, dociągamy w piecu. Filet z gęsi kroimy skosem w wachlarz układając na sosie śliwkowym.
Restuaracja Miodowa
Hotel Młyn
.
Filet z gęsi 200 g
Sos śliwkowy 100 g
Sól, pieprz biały
jabłka 100 g
pęcak z rodzynkami 150 g
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.