Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Filet z gęsi na sosie śliwkowym podany z pęcakiem aromatyzowanym rodzynkami i jabłkami w winie

12 lat temu

Pierś z gęsi nacinamy od strony skóry tworząc kratkę. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni kładąc skórą do źródła ciepła. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu spod skóry piersi kaczki. Przewracamy filet na drugą stronę i podsmażamy. Obracamy z powrotem na skórę, dociągamy w piecu. Filet z gęsi kroimy skosem w wachlarz układając na sosie śliwkowym.




Restuaracja Miodowa
Hotel Młyn

 

.

Składniki

Filet z gęsi                              200 g

Sos śliwkowy                         100 g

Sól, pieprz biały

jabłka                                    100 g

pęcak z rodzynkami              150 g

.

Inne przepisy

Czas na gęsinę
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.