Szyjkę gęsią faszerujemy wymieszaną masą. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. godziny. Po ostudzeniu wycinamy plastry ok. 1 cm grubości. i wykładamy na półmisek.
Zalewamy galaretą półmisek, dekorujemy świeżymi owocami.
Gościniec Kołomyja
Składniki:
– szyjka gęsia
– okrawki z gęsi 200g
– pistacje 50g., morele 50g., borówki 50g.
– jajka 2 szt.
– sól,pieprz do smaku.
– karmel
– wino czerwone
– wiśniówka
– żelatyna.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.