WARZYWA-OWOCE : POR-BIAŁA CZĘŚĆ/MARCHEW/CEBULA/KORZEŃ PIETRUSZKI/JABŁKA/ŚLIWKA SUSZONA/MORELA,MAJERANEK,CZOSNEK/NATKA PIETRUSZKI/FENKUŁ
KOŚCI DELIKATNIE POSYPUJEMY CUKREM I WKŁADAMY DO PIECA USTAWIONEGO NA 170″C- PALIMY,PODLEWAMY CZERWONYM WINEM PÓŁSŁODKIM
NASTĘPNIE UMIESZCZAM W GARNKU,WKŁADAMY WARZYWA,OWOCE ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY NA MINIMALNYM OGNIU 6-8 GODZ
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA RAVIOLI-KROIMY W KWADRATY.NAKŁADAMY FARSZ Z POSIEKANEJ WĄTROBY DOPRAWIONEJ SOLĄ PIEPRZEM TYMIANKIEM/BRAND.FORMUJEMY W USZKA.SMAŻYMY W GŁĘBOKIM GĘSIM TŁUSZCZU. SKORZONERE OBRANĄ SKRAPIAMY SOKIEM Z POMARAŃCZY, WKŁADAMY DO WORECZKA PRÓŻNIOWEGO RAZEM Z KILKOMA LISTKAMI SZAŁWII,I UMIESZCZAMY W SOUS VIDE 80″C
PODGRZYBKI(MAŁE KAPELUSZ) SMAŻYMY NA GĘSIM TŁUSZCZU Z GAŁĄZKĄ ROZMARYNU
SKÓRE GĘSI NA ZIEMIE: SMAŻYMY Z 2 STRON,UMIESZCZAMY NA PERFEROWANEJ BLASZCE I WKŁADAMY DO PIECA *)”C NA OK 3-4 GODZ -ROZDRABNIAMY NA „ZIEMIĘ” W MOŻDZIERZU
Autor:
Robert Wojciech Jarych Szef Kuchni Restauracji Weranda w Hotelu Bohema
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/81/kawiarnia-i-restauracja-weranda
KOŚCI GĘSI 1.00 KG CIASTO NA RAVIOLI WĄTRÓBKA GĘSIA WYWAR WARZYWNY PODGRZYBEK SKORZONERA CZERWONE WINO MĄKA/JAJKO SÓL TYMIANEK BRANDY GĘSI SMALEC ROZMARYN PIERNIK
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.