Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Zupa fasolowa na gęsinie z kaszą pęczak

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Fasolę namaczać 24 H. Przeprowadzić obróbkę wstępną gęsiny. Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę (ok. 2cm) Do przygotowanego wywaru wkładamy mięso. Przysmażyć boczek oraz cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce korzeń pietruszki oraz marchewkę Gdy mięso mięknie do wywaru dodajemy: - wcześniej namoczoną fasolę - przysmażony boczek i cebulę - startą na tarce marchewkę i korzeń pietruszki - kaszę pęczak - ziemniaki Na sam koniec dodajemy masło.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.