Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udko gęsi pieczone z farszem z jabłek i wątróbki podany na sosie tymiankowym z dodatkiem klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty

Restauracja „Miodowa”, Hotel Młyn, Włocławek
zespół kucharzy hotelu Młyn

Udko z gęsi trybujemy z kości, z wątróbki, jabłek i cebuli sporządzamy farsz którym faszerujemy wytrybowane udko, spinamy wykałaczkami i przyprawiamy.  Pieczemy w piecu 150 ºC 10% pary45 minut, wyciągamy wykałaczki kroimy na plastry, układając na sosie tymiankowym w akompaniamencie klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty.

 
Restauracja Miodowa
Hotel Młyn

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.