Udka gęsie z buraczkami

Z udek wyluzujemy kość ,górny kawałek zostawiamy. Żołądki sparzyć kilkakrotnie na sitku. Sitko dokładnie przepłukać i sparzyć żołądki jeszcze raz. W rondlu na smalcu ze złocić cebulę, wycisnąć do niej czosnek. Zamieszać. Włożyć żołądki, zamieszać. Dodać odrobinę wody. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę cynamony rozmarynu, wymieszać. Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Przykryć i dusić na ogniu, kontrolując miękkość i czy nie brakuje wody. Dusić ok. 1 - 1.5 h, aż do 80% miękkości. Wątróbkę kroimy w grubą kostkę przesmażamy. Żołądki ugotowane mieszamy z wątróbkami mielimy na jednolita masę dodajemy rodzynki . Wyluzowane udko faszerujemy farszem, a następnie spinamy wykałaczkami. Nacieramy udka solą, pieprzem, papryka słodką , czosnkiem i majerankiem. Układamy na brytfannie i obkładamy pokrojoną marchwią i selerem. Pieczemy w 140 stopniach przez 1,5 godziny.
Grzyby i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i zalewamy rosołem. Dodajemy gałązkę rozmarynu i podgotowujemy. Dodajemy owoce leśne żubrówkę i sos zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku.
Daniel Twardo
Szef kuchni „u Kretschmera"