Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś pieczona podawana z jabłkami w karmelu z sosem żurawinowym

- surową gęś nadziewamy obranymi i pokrojonymi na małe kawałki jabłkami;

- smarujemy gęś wszystkimi przyprawami po kolei (można przyprawy zmieszać ze sobą);

- odstawiamy gęś na 24 godziny do lodówki;

- gęś wkładamy do rondla lub na brytfannę razem z rozdrobnionym smalcem;

- pieczemy gęś ok. 3 godziny w piekarniku  w temperaturze 200 st. C;

- co 20 minut polewamy gęś tłuszczem z rondla;

- w międzyczasie przygotowujemy jabłka w karmelu (karmelizujemy cukier, dodajemy obrane i pokrojone jabłka posypane cynamonem) i sos żurawinowy ( do jogurtu naturalnego dodajemy kolejno wszystkie składniki i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji);

- po upieczeniu gęsi wykładamy ją na owalny półmisek, polewamy karmelem i obkładamy jabłkami;

- dekorujemy mięso świeżymi ziołami, suszoną żurawiną i In.

- podgrzany sos podajemy w osobnym naczyniu.

 

Oberża pod Kulawą Gęsią

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.