Gęś pieczona podawana z jabłkami w karmelu z sosem żurawinowym

- surową gęś nadziewamy obranymi i pokrojonymi na małe kawałki jabłkami;
- smarujemy gęś wszystkimi przyprawami po kolei (można przyprawy zmieszać ze sobą);
- odstawiamy gęś na 24 godziny do lodówki;
- gęś wkładamy do rondla lub na brytfannę razem z rozdrobnionym smalcem;
- pieczemy gęś ok. 3 godziny w piekarniku w temperaturze 200 st. C;
- co 20 minut polewamy gęś tłuszczem z rondla;
- w międzyczasie przygotowujemy jabłka w karmelu (karmelizujemy cukier, dodajemy obrane i pokrojone jabłka posypane cynamonem) i sos żurawinowy ( do jogurtu naturalnego dodajemy kolejno wszystkie składniki i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji);
- po upieczeniu gęsi wykładamy ją na owalny półmisek, polewamy karmelem i obkładamy jabłkami;
- dekorujemy mięso świeżymi ziołami, suszoną żurawiną i In.
- podgrzany sos podajemy w osobnym naczyniu.
Oberża pod Kulawą Gęsią