Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś z gęsi w sosie żurawinowym

- pierś z gęsi smarujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 24 godziny;

- mięso wkładamy do rondla z rozgrzanym tłuszczem;

- pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C,  od czasu do czasu polewając  pierś tłuszczem z rondla;

- w międzyczasie przygotowujemy sos żurawinowy (mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej konsystencji);

- sos podgrzewamy lub zapiekamy w połówce wydrążonego jabłka;

- upieczoną pierś z gęsi dekorujemy suszoną żurawiną, świeżymi ziołami;

- sos podajemy w osobnym naczyniu lub w połówce jabłka.

 

Oberża pod Kulawą Gęsią

                                                                            

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.